Embargoul total asupra petrolului rusesc e posibil: „Germania a ajuns foarte, foarte aproape de independența de importuri”

Embargoul total asupra petrolului rusesc e posibil: „Germania a ajuns foarte, foarte aproape de independența de importuri”Sursă: Michele Ursi | Dreamstime.com

Germania și-a redus deja dependența față de petrolul rusesc suficient de mult pentru a face un embargo total asupra acestuia „gestionabil”, a transmis șeful Ministerului Economiei de la Berlin, Robert Habeck. Germania a pus, astfel, bazele unei interdicții la nivel continental care ar da peste cap comerțul global cu petrol din Rusia.

Ponderea petrolului rusesc în importurile Germaniei a scăzut la de la 35%, cât era înainte de declanșarea războiului din Ucraina, la aproximativ 12%, a spus Robert Habeck în cadrul unei conferințe de presă organizată la Varșovia. Remarcile oficialului german vin în contextul în care omologii americani și europeni discută măsurile pe care Uniunea Europeană le-ar putea lua pentru a restricționa importurile de petrol din Rusia și pentru a reduce veniturile pe care le obține din vânzări.

Germania și-a redus dependența de petrolul rusesc

Ministrul german al Economiei a declarat că speră că înlocuirea petrolului rusesc care alimentează rafinăria de la Schwedt, din nord-estul Germaniei - care este deținută parțial de Rosneft PJSC și care reprezintă restul de 12% din importurile de petrol rusesc - ar putea fi realizată „în câteva zile”.

„Problema care părea foarte mare pentru Germania în urmă cu doar câteva săptămâni a devenit mult mai mică”, a declarat Habeck reporterilor, care este și vicecancelar în coaliția de guvernare de la Berlin. „Germania a ajuns foarte, foarte aproape de independența față de importurile de petrol rusesc”, a spus șeful Ministerului Economiei.

Ce spune ministrul Habeck despre alternativele la energie

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, rafinăriile Schwedt și Leuna din estul Germaniei procesau aproximativ o jumătate de milion de barili pe zi de țiței, marea majoritate provenind din Rusia.

Schwedt furnizează 90% din benzina, combustibilul pentru avioane, motorina și combustibilul pentru încălzire consumate în Berlin și Brandenburg, potrivit site-ului web al rafinăriei. Leuna este principalul furnizor de carburanți pentru regiunile Turingia, Saxonia și Saxonia-Anhalt - inclusiv orașele Dresda și Leipzig.

Robert Habeck a declarat că guvernul intenționează să completeze cele două rafinării cu rezerve din vestul Germaniei, pe măsură ce avansează în efortul de a obține independența completă față de petrolul rusesc cât mai curând posibil. Rafinăria Leuna a reușit deja să găsească furnizori alternativi, a spus el.

Eforturi mai ample pentru a pune capăt achizițiilor de gaz

Ca parte a unui efort mai amplu de a nu mai cumpăra energie rusă, Germania a semnat un embargo coordonat de Uniunea Europeană asupra cărbunelui din această țară și își extinde capacitatea de GNL pentru a reduce dependența de gazul rusesc.

Un ministru adjunct de externe a declarat săptămâna trecută că Germania își propune să pună capăt achizițiilor de gaz rusesc „în cursul anului 2024” și importurilor de petrol până cel târziu la sfârșitul anului.

Opțiunile discutate între oficialii americani și europeni au inclus o interdicție, un plafon de preț și un mecanism de plată pentru a reține veniturile pe care Rusia le-a generat de la începutul războiului din Ucraina, a relatat Bloomberg săptămâna trecută.

Luând cuvântul alături de Robert Habeck, marți, ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, a declarat că guvernul de la Varșovia este pregătit să se alăture partenerilor din UE pentru a pune capăt importurilor de energie din Rusia.

„Apreciem gestul sub forma unui embargo asupra cărbunelui și ne așteptăm la un embargo asupra altor resurse rusești fără întârzieri nejustificate - aici și acum”, a adăugat ea, citată de Bloomberg.