Germania, măsură disperată în domeniul energiei: „Trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”

Germania, măsură disperată în domeniul energiei: „Trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei” Sursa foto: Dreamstime.com

Luni, autoritățile de ls Berlin au decis să permită Guvernului să devină proprietarul companiilor din domeniul energetic. Această măsură urmărește asigurarea cu energie a țării în eventualitatea unor situații de urgență cu care s-ar putea confrunta Germania.

Deși este dependentă de energia furnizată de Rusia, Germania are în vedere un plan de urgență, dat fiind faptul că relațiile cu Rusia sunt extrem de reci. Acesta este un prim pas din cele trei prin care germanii vor să raționalizeze energia, punând accent pe gospodării, dar și obiective de infrastructură critică, precum spitalele.

Germanii, pregătiți pentru înrăutățirea situației

„Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”, transmite ministrul Economiei, Robert Habeck.

Guvernul german ar putea astfel să pună companiile din domeniul energiei sub o administrare specială, în cazul în care securitatea energetică este pusă în pericol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru s-a petrecut deja cu Gazprom Germania. Ministrul Economiei a anunţat că afacerea Gazprom Germania va fi transferată la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania (Bundesnetzagentur).

La momentul prezent, Habeck susține că nu există îngrijorări serioase cu privire la securitatea aprovizionării cu energie. Instituția germană va dispune preluarea conducerii companiei până în data de 30 septembrie 2022, statul având posibilitatea de a numi directorii firmei, dar și angajarea de personal.

Compania germană Rheinmetall solicită permis pentru a exporta tancuri Leopard în Ucraina

Compania germană de apărare Rheinmetall a cerut aprobarea Guvernului pentru a exporta 88 de tancuri Leopard 1A5 în Ucraina, a scris, luni, ziarul german Die Welt, citând documente oficiale. Mai mult, o sursă din Apărare a declarat că Rheinmetall a căutat să obțină o licență pentru a exporta 100 de vehicule vechi de luptă Marder, tot în Ucraina.

Oferta pare să includă, de asemenea, instruire pentru echipajele din Ucraina, instruire pentru reparații, piese de schimb, bază de service și muniție.

Livrarea de arme în Ucraina stârnește nemulțumire

Compania de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), mai informează Die Welt, doreşte să livreze şi 100 de obuziere autopropulsate. Ţările de Jos vor și ele să livreze astfel de piese de artilerie grea, care pot lovi ţinte la o distanţă de 40 de kilometri.

Până acum, Guvernul federal a promis doar asistenţă pentru instruire şi muniţie pentru aceste obuziere. Livrarea directă de tancuri către Ucraina este un subiect controversat în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.

Președintele Partidului Social Democrat German, Zaskia Esken, a declarat luni că problema aprovizionării directe de către industria germană este exclusă, deoarece tancurile produse nu pot fi utilizate direct. Ea a explicat că soldații ucraineni nu sunt familiarizați cu sistemele de arme, menționând că este necesar un proces de antrenament comun înainte ca acestea să devină operaționale.