Elveția lansează scenarii economice negative: „Nimeni nu poate garanta că va fi întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi”

Elveția lansează scenarii economice negative: „Nimeni nu poate garanta că va fi întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi” Sursa: Dreamstime.com

Simonetta Sommaruga, ministrul Energiei din Elveția, declară faptul că firmele din statul său vor fi primele care vor aplica raționalizări în domeniul energetic, în cazul în care va exista o penurie la nivel de aprovizionări. Mai mult, Guvernul Elveției reiterează faptul că statul nu poate garanta asupra existenței neîntrerupte a unei cantități suficiente de gaz pentru toți beneficiarii.

Deși nu este un stat al Uniunii Europene, Elveția ar fi afectată de eventuale perturbări în ce privește aprovizionarea cu energie, deoarece acest stat beneficiază de gaze prin intermediul unor hub-uri de tranzacționare amplasate în statele vecine UE.

Elveția amenință cu o penurie de gaze

Elveția înregistrează o cerere destul de redusă în ce privește aprovizionarea cu gaze, care ajunge la 15% din consumul energetic total. Circa 42% din gaze sunt alocate încălzirii locuințelor, diferența fiind consumată la nivel de industrii, servicii, transport, arată datele Guvernului elvețian. Cu toate acestea, statul este dependent de resurse de gaze naturale și petrol venite din exteriorul țării.

„De aceea, nimeni nu poate garanta că va fi întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi", spune ministrul Sommaruga, conform presei din Elveția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul elvețian nu exclude raționalizarea energiei

Există și un plan de rezolvare a unei eventuale penurii în ce privește alimentarea cu gaze în iarna acestui an, plan în care este inclusă și varianta unei raționalizări a resursei în cauză, dacă vor fi epuizate toate căile alternative posibile.

În situația unei raționalizări, Elveția anunță că primele afectate de măsură ar fi companiile, ministrul Energiei explicând faptul că „iniţial vor fi, de exemplu, restricţii pentru scările rulante şi neoane”, astfel încât gospodăriile să beneficieze de cât mai multă energie, în eventualitatea unei penurii de gaze și electricitate. Astfel, ministrul Sommaruga a cerut autorităților de resort să aloce bani pentru investiții în energiile hidroelectrică, solară, eoliană şi cea biogazului, conform Știripesurse.ro.

Guvernul ia măsuri radicale! Se pregăteşte un blackout total

Elveția se pregătește de un blackout, în contextul războiului din Ucraina. Guvernul a început deja să ia o serie de măsuri și pregătește un grup de intervenție în caz de criză. Acesta se va ocupa și cu monitorizarea situației, pentru a detecta din timp o penurie de electricitate, au anunțat autoritățile elvețiene, pe data de 5 mai 2022.

Planul a început să fie pus la punct încă din luna aprilie. Autoritățile se așteaptă la o penurie de electricitate și gaze naturale în urma invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, oficialii au anunțat că mai multe măsuri sunt în curs de elaborare, printre acestea fiind și avertizarea populației cu privire la reducerea consumului până la o posibilă raționalizare a energiei electrice în caz de criză.

Elveția se pregătește de o penurie de electricitate și gaze naturale

Operatorul rețelei naționale Swissgrid a fost însărcinat să dezvolte și să opereze un nou sistem de monitorizare pentru a observa evoluțiile în aprovizionarea cu energie electrică. Acesta va fi pus în funcțiune până la sfârșitul anului 2022, pentru a evita un blackout.

„Sistemul de monitorizare trebuie să furnizeze informații privind situația actuală a aprovizionării și a pieței din Elveția, precum și analize ale autoaprovizionării. În special, este destinat să arate cât timp Elveția ar putea să-și asigure aprovizionarea cu energie electrică fără importuri de energie electrică”, a precizat Departamentul federal pentru afaceri economice, educație și cercetare prin intermediul unui comunicat.

„În contextul războiului din Ucraina și al situației incerte a aprovizionării asociate, Consiliul Federal încredințează totuși acum VSG sarcina de a forma o (organizație de intervenție în caz de criză) pentru o perioadă limitată de un an. Pentru a ține cont de rezervele exprimate în cadrul procesului de consultare, se prevede includerea reprezentanților consumatorilor de gaze naturale (în organizația de intervenție în caz de criză), iar mandatul este limitat la un an”, au precizat reprezentanții Guvernului.