António Guterres: „Inegalităţile dintre Nord şi Sud cresc inacceptabil”
- Dragoș Lefterescu
- 4 iulie 2022, 10:35
António Guterres s-a declarat îngrijorat faţă de creşterea inegalităţilor la nivel mondial.
Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Guardian”, în marja summitului mondial privind oceanele, de la Lisbona. El şi-a exprimat puternica îngrijorare faţă de o situaţie mondială în care „totul concură” la creşterea inegalităţilor, scrie Courrier International.
"Inegalităţile continuă să crească în interiorul ţărilor, dar ele se măresc acum moralmente inacceptabil între Nord şi Sud. Şi această situaţie creează o prăpastie care poate fi foarte periculoasă pentru pace şi securitate".
Cotidianl britanic "The Guardian" relatează afirmaţiile lui António Guterres culese dintr-un interviu în exclusivitate pe care i l-a acordat seretarul general al ONU în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind oceanele care s-a desfăşurat în această săptamână la Lisabona.
După cum analizează diplomatul, conjuncția crizelor – alimentară, energetică și financiară - observată de la începutul războiului în Ucraina este cu atât mai îngrijorătoare cu cât "a lovit ţări aflate deja sub şocul pandemiei şi crizei climatice, inversând astfel procesul de apropiere a ţărilor în dezvoltare de ţările dezvoltate", rezumă "The Guardian".
În opinia lui Guterres, "totul concură" în acest moment la agravarea inegalităţilor la scară mondială şi la "o gravă deteriorare a condiţiilor de viaţă ale populaţiilor celor mai vulnerabile".
Să salvăm specia umană
La mijlocul lui iunie, directorul Programului mondial (PAM) David Beasley alertase în legătură cu riscul apariţiei "manifestaţiilor, revoltelor şi violenţelor politice în zeci de ţări care depind de grâul rus şi ucrainean, într-un context de creştere a preţurilor alimentare la nivel mondial", aminteşte ziarul.
În interviul pentru "Guardian", António Guterres se alarmează şi faptul că "războiul din Ucraina ne-a împiedicat, în mare măsură, să ne concentrăm pe acţiune climatică". După cum formulează ideea:
"Noi trebuie să facem tot ce ce este în puterea noastră pentru a repune clima în fruntea priorităţilor agendei colective. Nu numai planeta este în pericol, ci şi specia umană". (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)