Impozit de până la 40% pentru câștiguri din jocuri de noroc. Guvernul pregătește schimbarea Codului Fiscal

Impozit de până la 40% pentru câștiguri din jocuri de noroc. Guvernul pregătește schimbarea Codului Fiscal sursă foto: Arhiva EvZ

Guvernul vrea ca veniturile provenite din jocuri de noroc să fie impozitate progresiv. Codul Fiscal se va modifica, iar noile măsuri vor fi anunțate în curând.

Românii vor afla noile schimbări din Codul Fiscal după publicarea documentelor în secțiunile de transparență decizională ale instituțiilor cu atribuții în domeniu. Printre acestea, veniturile provenite din jocurile de noroc o urmează să fie impozitate diferit. Câștigurile sunt împărțite în trei categorii.

PNL anunță impozitarea progresivă a veniturilor provenite din jocuri de noroc

Surse liberale au explicat că „impozitările la jocurile de noroc vor fi făcute pe trei paliere, cu 10% câștigurile sub 3000 lei, cu 20% cele între 3000 - 10 000 lei, iar ceea ce depășește 10 000 va fi taxat cu 40%.”.

Despre taxarea suplimentară a veniturilor din jocuri de noroc, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, săptămâna trecută, că este avută în vedere. „Da, trebuie eliminate niște excepții din fiscalitate, și avem în vedere TVA la băuturile cu mult zahăr, accizele la alcool și tutun, jocurile de noroc. Oricum, orice decizie care modifică fiscalitatea se ia doar în urma discuțiilor cu ministrul de Finanțe și experții săi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Seriozitatea acestei guvernări a dus la creșterea încasărilor bugetare cu mult peste creșterea cheltuielilor – deficitul a scăzut cu 6 miliarde, iar comparativ cu primele luni ale lui 2021, bugetul are venituri mai mari cu o cincime”, a mai spus Rareș Bogdan.

Intenția de taxare a câștigurilor de la păcănele și alte tipuri de jocuri de noroc a stârnit revolta patronatului din domeniu. Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND), forul care reprezintă principalii operatori din gamblingul online licențiați în România, susține că, în majoritatea țărilor europene, câștigurile jucătorilor nu sunt taxate, iar acolo unde sunt, nivelul taxei este redus și proporțional cu valoarea câștigului”.

„PNL nu va susține supraimpozitarea”

„PNL va susține menținerea cotei unice de impozitare, astfel încât să putem asigura stabilitatea mediului de afaceri și nu vom susține suprataxarea, pentru a putea să asigurăm protecția locurilor de muncă și să gestionăm creșterea prețurilor", a anunțat Ciucă.

În același timp, Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, susține revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering și alimentație publică: „Este propunerea... de exemplu, pentru catering și alimentație publică era TVA 5%. Și s-a propus venirea la 9%, cum este și excepția pentru alimente, în general. Nu poți o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepții, nu de introducere de taxe noi"

Marcel Ciolacu a mai ținut să sublinieze că nu este vorba despre o creștere, ci despre o scoatere a unei excepții: „Nu crește absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepții. Ce susținem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei - suntem total de acord. Iar colegii - și ministrul, și colegii, și eu, personal - continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale”