Eliberarea pașaportului simplu temporar. Noi modificări anunțate de MAI

Eliberarea pașaportului simplu temporar. Noi modificări anunțate de MAIPașaport Sursa foto: EVZ

Eliberarea pașaportului simplu temporar nu se mai face ca până acum. MAI a anunțat că vor fi implementate „noi modificări legislative în sistemul de pașapoarte din România”.

Eliberarea pașaportului simplu temporar. Noi modificări anunțate de MAI

De asemenea, cei care solicită un astfel de pașaport trebuie să probeze cu documente de ce trebuie să plece de urgență în străinătate. Mai mult, în comunicatul MAE se mai arată că „există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor cu pașaportul simplu temporar”.

Eliberarea paşaportului simplu temporar se va face „doar în situaţii obiective şi urgente. Mai exact, „eliberarea pașaportului simplu temporar se va realiza doar în situații obiective și urgente, ce exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază rațiuni exclusiv turistice. Situaţiile obiective și urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate”, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.

Pașaport.

Eliberarea pașaportului simplu temporar. Sursa foto: Arhiva EVZ.

Ce se întâmplă cu pașapoartele declarate pierdute

Cetățenii României mai trebuie să știe că dacă au pierdut pașapoartele sau au fost furate ori distruse, nu mai pot să le folosească în cazul în care le-au găsit. De asemenea, cei care au găsit pașapoartele pierdute sau furate, au obligația de a le depune la „serviciu public comunitar de paşapoarte, la Direcţia Generală de Paşapoarte ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României”, mai arată MAI.

Cu privire la pierderea sau distrugerea pașaportului simplu temporar „se declară de către titular în țară la orice serviciu public comunitar de pașapoarte sau la Direcția Generală de Pașapoarte, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României”.

În cazul furtului documentului „se declară la cea mai apropiată unitate de poliție din țară sau, după caz, de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverințe care să ateste declararea evenimentului respectiv”, mai precizează MAI.