Electrocasnicele uzate pot fi repuse pe piață. Restaurarea acestora va permite diminuarea cantității de deșeuri

Electrocasnicele uzate pot fi repuse pe piață. Restaurarea acestora va permite diminuarea cantității de deșeuri Sursa: Arhiva EVZ

România implementează o directivă europeană potrivit căreia aparatele electrocasnice care sunt vechi, dar încă funcționează, pot fi restaurate și repuse pe piață. Pe etichetă va trebui să apară mențiunea că este aparat recondiționat.

Scopul principal este acela de a reduce cât mai mult din deșeurile produse, având în vedere că o mare parte din aceste aparate nu pot fi reciclate. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, asta după ce Senatul l-a respins.

Potrivit inițiatorilor măsurii, țara noastră nu are reglementată o piață pentru deșeurile electrice și electronice supuse unui proces de pregătire pentru reutilizare, care să elimine statutul de deșeu odată ce produsul este condiționat. Astfel, va fi transpusă în legislația românească o directivă europeană.

Eticheta va trebui să indice despre ce produs este vorba

Conform legii, activitatea de pregătire pentru reutilizare, adică de recondiționare, este distinctă de cea a reutilizării generale a echipamentelor prin piața second-hand. Prin urmare, pregătirea pentru reutilizare reprezintă acțiunea de verificare, curăţare sau reparare, prin care produsele sau componentele produselor care au devenit deşeuri sunt pregătite pentru a putea fi reutilizate fără nicio altă operaţiune de preprocesare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a se asigura corectitudinea, pe eticheta produsului vor fi introduse informațiile necesare care să indice că este vorba despre un echipament recondiționat, datele de identificare ale operatorului care efectuează pregătirea pentru reutilizare şi data la care echipamentul a fost recondiţionat.

„Consumatorii au dreptul la o informare corectă și transparentă privind procesul de pregătire pentru reutilizare, reparațiile efectuate în acest proces, garanția și condițiile de acordare și încetare a acesteia, service-ul post-vânzare și modul de soluționare a eventualelor reclamații ulterioare procesului de vânzare”, potrivit proiectului de lege.

Restaurarea electrocasnicelor, o soluție pentru diminuarea deșeurilor

Potrivit președintelui Cooperativei Meşteșugărești Metalo-Casnica, Sorin Angel, durata de viață a unui electrocasnic a scăzut extrem în ultimii ani și a ajuns de la o utilizare de 15-20 de ani, la una de patru ani.

Este păcat, pentru că producem prea multe deșeuri, iar unele sunt greu de reciclat. Drept urmare, restaurarea electrocasnicelor este o soluție și este o piață pe care intenționăm să intrăm. Chiar anul viitor vrem să deschidem un astfel de magazin în care vom putea comercializa astfel de produse cu garanție, evident”, a explicat acesta pentru Adevărul.