Efectul cafelei asupra organismului. Te scapă de multe boli
- Emma Cristescu
- 6 ianuarie 2024, 20:17
Cercetătorii au aflat ce efect are cafeaua asupra organismului. Această băutură are o mulțime de beneficii pentru sănătate și ne poate scăpa de anumite afecțiuni grave.
Cercetătorii au explicat ce se întâmplă în organismul oamenilor atunci când beau cafea. Potrivit unui studiu al Universității Harvard, consumul de cafea este considerat benefic pentru funcția rinichilor. Cei care consumă această băutură au un risc mai scăzut de leziuni renale acute.
Cantitățile moderate de cafea pot reduce riscul apariției pietrelor la rinichi. „Da, este bine să bei cafea. Până la punctul în care este considerat un element hepatoprotector. Este practic opusul alcoolului, care provoacă leziuni hepatice.”, a declarat un cercetător.
Consumul de cafea protejează ficatul de boli
Un articol publicat în Biblioteca Națională de Medicină (NLM) numește cafeaua ca fiind „boabele magice pentru bolile de ficat”. Potrivit unei alte entități, Healthline, „studiile au arătat că, consumul de cafea protejează ficatul de boli, chiar și în rândul celor care au deja probleme de sănătate legate de acest organ”.
Consumul zilnic de cafea vă poate crește durata de viață
Un alt studiu a analizat obiceiurile de consum de cafea de la peste 170.000 de persoane din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani și le-a urmărit în medie șapte ani. Cercetătorii au descoperit că cei care au băut între 1,5 și 3,5 cești de pe zi au avut cu 16 până la 21% mai puține șanse de a muri.
Un studiu publicat în 2015 în revista Circulation a urmărit peste 200.000 de participanți timp de 30 de ani. Cei care au băut 3 până la 5 căni de cafea pe zi au avut cu 15% mai puține șanse de a muri din toate cauzele de mortalitate, inclusiv boli cardiovasculare, boala Parkinson și sinucidere.
Ce alte beneficii pentru sănătate are
Alte beneficii studiate includ reducerea riscului de:
- Parkinson
- Diabet de tip 2
- Boli de inima
- Cancer de prostată
- Melanomul
- Depresie și sinucidere
- Ciroză hepatică
- Cancer de ficat
Această băutură este considerată a fi benefică prin următoarele mecanisme:
- Antiinflamator
- Rezistență redusă la insulină
- Cantități mari de antioxidanți care pot preveni sau întârzia deteriorarea celulelor
- Lignani, care perturbă creșterea și răspândirea celulelor canceroase
- Acid clorogenic, care scade nivelul zahărului din sânge