Evenimentul Zilei > Social > Efectele secundare ale vaccinului, studiate de EMA. Monica Pop: „Vaccinul poate genera boală”
Efectele secundare ale vaccinului, studiate de EMA. Monica Pop: „Vaccinul poate genera boală”

Efectele secundare ale vaccinului, studiate de EMA. Monica Pop: „Vaccinul poate genera boală”

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că analizează noi posibile efecte secundare la vaccinurile bazate pe ARN mesager, Pfizer și Moderna. Este vorba despre eritemul multiform (reacție alergică), glomerulonefrita (o boală a sistemului renal) și sindromul nefrotic (o tulburare a rinichilor care determină corpul să secrete prea multă proteină în urină). Acestea sunt reacțiile adverse studiate acum de către EMA.

Cele trei efecte secundare de la Pfizer şi Moderna studiate în acest moment de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), efecte prin care prin care pielea şi rinichii ar fi afectate, au fost comentate de medicul  Monica Pop.

Medicul a spus că asemenea reacţii pot fi generate și de o viroză mai ales dacă organismul are un sistem imunitar mai sensibil, iar autorităţile ar trebui să fie mai transparente mai ales în privința contraindicațiilor vaccinului la anumite afecțiuni.

„Toate virozele pot face aşa. O viroza la un organism mai puţin dotat imunitar poate face orice complicații. Deşi s-a vorbit foarte puţin despre efectele secundare adevărate că pot să apară conjunctivite și sunt situații în care așa începe boala cu o conjunctivită. Nimeni nu se gândește că acea conjunctivită poate să fie și este foarte simplu pentru că virusul intră prin nas, există o legătură directă. De ce credeți că lăcrimează cineva când îi curge nasul, de aceea.

Am sfătuit pe oricine care are semne de conjunctivită virală adică este bilaterală să facă test. Complicațiile renale se întâmplă obișnuit la viroze.

„În accepțiunea mea, vaccinul poate genera boală”

În accepțiunea mea vaccinul poate genera boală. Sunt unii care au făcut antigripal și imediat au făcut gripă, clar că era de la vaccin deci se poate întâmpla și sigur că aceste efecte secundare sunt foarte neplăcute.

Mă refer la toate tipurile de vaccin, dar acest vaccin are cele mai multe efecte secundare pe care le cunoaștem noi în medicină. La vaccinurile existente știți foarte bine că sunt testate îndelung, se știe multe despre ele, se știu procentele în care pot să apară efecte secundare, ori aici nu s-a vorbit despre procent. Şi numărul de pacienți înțeleg că este mult mai mare decât ceea ce știm sau despre ceea ce aflăm noi din informații în acest sens.

Eu mă bucur că producătorii spun lucrurile astea, oamenii trebuie să știe. Din păcate, în mod oficial nu se prea vorbește despre asta după cum și nici despre contraindicațiile vaccinului. Nu spune nimeni că este contraindicat în anumite afecțiuni”, a spus medicul Monica Pop la Antena 3.

Luna trecută, EMA a găsit o posibilă legătură între inflamația cardiacă foarte rară și vaccinurile ARNm. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană și Organizația Mondială a Sănătății au subliniat că beneficiile acestora depășesc riscurile.

Pfizer, cel mai mare furnizor de vaccinuri COVID-19, și Moderna nu au comentat deocamdată cazurile cu noile reacții adverse în urma imunizării.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.