Mare atenţie. Poți face până la 3 ani de închisoare. Are legătură cu vaccinarea împotriva COVID-19
- Antonia Hendrik
- 12 august 2021, 17:41
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea a atras joi atenţia că falsul şi uzul de fals al documentelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 sau infectarea cu virusul SARS-CoV-2 constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani
Potrivit comunicatului, în ultima perioadă, cu ocazia efectuării controlului privind trecerea frontierei de stat a României, în Punctul Poliţiei de Frontieră din Aeroportul Oradea au fost identificaţi cetăţeni care au prezentat documente asupra cărora există suspiciuni că sunt false/falsificate că au fost infectaţi cu virusul COVID 19.
„Scopul prezentării unor astfel de documente este acela de a nu se institui măsura carantinării, pentru o perioadă de 14 zile, pentru persoanele în cauză. De la data de 1 iulie a.c., Poliţia de Frontieră are în competenţă verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea emise de statele UE, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID 19.
Falsificarea documentelelor se constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani
În cazul în care se constată faptul că certificatul digital nu este valabil şi/sau autentic, respectiv neconform, se semnalează situaţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri sanitare” , se arată în comunicat.
Conducerea ITPF Oradea recomandă tuturor cetăţenilor care, în viitor, intenţionează să călătorească spre România din ţări aflate în zone de risc să se informeze din surse oficiale cu privire la condiţiile de trecere a frontierei de stat, cât şi cele prin care să dovedească situaţia epidemiologică.
„În final atragem atenţia cetăţenilor cu privire la faptul că falsul şi uzul de fals al documentelor privind vaccinarea sau infectarea cu virusul COVID 19 constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani”, se mai menţionează în comunicat.
Au fost descoperite rețele specializate în vânzarea acestor certificatelor de vaccinare false
După ce recent zeci de români au fost prinși cu documente false la graniță, iar anunțurile de pe Facebook oferă certificate false românilor din Marea Britanie (pentru 25 de lire sterline, de exemplu), tot mai mute guverne descoperă rețele specializate în vânzarea acestor certificatelor de vaccinare false. Italia și SUA se numără printre țările care se alătură fenomenului documentelor false.
Practic, asistăm la o nouă industrie specializată în certificatele false care a început să se materializeze. De exemplu, un cont de Instagram numit „vaccinationcards” vinde certificate la prețul de 25 de dolari.
Un alt utilizator de pe rețeaua Telegram comercializează „Certificate Covid-19 de Vaccin” la prețuri care ating până la 200 de dolari. „Este propriul nostru fel de a salva cât mai multe persoane de la vaccinul otrăvitor”, scrie utilizatorul într-un mesaj adresat posibililor cumpărători, informează Agerpres.