Efectele anexării Taiwanului de către China: Consecințele vor fi planetare

Efectele anexării Taiwanului de către China: Consecințele vor fi planetare Steag China și Taiwan. Sursă foto: CNN

Generalul Douglas MacArthur scria într-un memoriu strict secret din 1950 că vor exista consecințe grave dacă se va permite ca Taiwanul să cadă sub controlul Chinei comuniste. „Interesele strategice ale SUA vor fi periclitate grav”, scria el, concluzionând că dominația Chinei asupra Taiwanului „ar constitui un dezastru de importanță supremă”.

Vreme de peste 70 de ani America a ascultat de avertismentul lui MacArthur. Susținerea Taiwanului a fost timp de decenii cheia de boltă a strategiei americane în Indo-Pacific, scrie Mike Pence, într-un editorial piblicat în washingtonpost.com: Conducătorii noștri au conștientizat că Taiwanul constituie o barieră crucială în calea extinderii influenței comuniste în întreaga regiune. Practic în unanimitate, liderii ambelor partide americane au înțeles că abandonarea Taiwanului în mâinile Partidului Comunist Chinez ar constitui nu doar o trădare a valorilor noastre, dar și un pericol pentru securitatea și prosperitatea Americii și lumii libere.

Taiwan, poziția lui Xi Jinping

Xi Jinping

Xi Jinping. Sursa foto: Dreamstime.com

Însă acum, chiar și în condițiile în care președintele chinez Xi Jinping a admis fățiș că intenționează să anexeze Taiwanul, în Partidul Republican își face apariția o nouă și alarmantă tulpină de izolaționism care pledează pentru abandonarea Taiwanului și a altor aliați. Acest nou izolaționism, disimulat drept realism, ignoră imperativele strategice care fundamentează întreaga politică externă americană postbelică. Fostul președinte Donald Trump a sintetizat recent această poziție printr-o declarație făcută la Bloomberg News: „Taiwanul e la 9.500 de mile depărtare. E la 68 de mile de China”. Asemenea declarații denotă o înțelegere periculos de limitată a rolului Americii în lume, cât și a consecințelor enorme ale retragerii SUA din politica internațională.

Ce înseamnă distanța pentru o superputere mondială?

Plajele Normandiei sunt la 3.700 de mile depărtare. Iwo Jima e la 7.600 mile. Sunt cam 7.000 de mile între Washington și Afganistan. America rămâne în continuare unica superputere mondială autentică, perfect capabilă să-și detașeze forțele în oricare colț al lumii. Distanța nu are relevanță în raport cu răspunderea noastră de a proteja interesele americane. Mulți comentatori observă că unul dintre motivele pentru care China vrea să anexeze Taiwanul e acela de a-și impune controlul asupra aprovizionării globale cu semiconductori.

O invazie a Taiwanului comportă și riscul pagubelor colaterale

Adăpostind peste jumătate din fabricile de microcipuri ale planetei, e ușor de imaginat un scenariu în care grosul capacității de producție de cipuri a lumii ar fi afectat ori distrus, aruncând economia globală într-o recesiune profundă și dureroasă, dacă nu într-o criză și mai gravă. Și chiar dacă producția de cipuri n-ar fi perturbată, China s-ar putea folosi de controlul ei consolidat asupra lanțului de aprovizionare al tehnologiei înalte pentru a-și impune prin constrângere voința asupra țărilor din regiune și din toată lumea.

Ce ar însemna pierderea Taiwanului

Cel mai îngrijorător dintre toate e faptul că pierderea Taiwanului ar provoca probabil o nouă cursă a înarmării nucleare - și nu doar între marile puteri, ci implicând și statele mai mici din Asia, îngrijorate de agresiunea chineză după ce-și vor fi pierdut încrederea în factorul de descurajare american. Odată cu anexarea Taiwanului toate angajamentele americane de securitate vor fi considerate vorbe goale. Multe țări se vor simți obligate să-și construiască propriul arsenal nuclear, dat fiind că vor vedea că SUA nu pot sau nu vor să se opună comportamentului prădalnic al Chinei. Rezultatul final ar fi sute, dacă nu mii, de focoase nucleare adăugate arsenalului global - și un risc mult mai mare de proliferare, dacă nu chiar de război nuclear.

SUA trebuie să sprijine Taiwanul

Miza nici n-ar fi putut fi mai mare. SUA trebuie să-și mențină sprijinul ferm pentru Taiwan, nu pentru că ne-am considera noi polițistul autoproclamat al lumii, ci fiindcă e în interesul nostru național să procedăm astfel. Nu ne putem permite să fim atrași pe căi greșite de izolaționiști, care ne promit iluzia păcii - când ei de fapt ne garantează realitatea unei lumi mai periculoase. Din contră, trebuie să continuăm să conducem, să ne onorăm angajamentele și să ne asigurăm că Taiwanul rămâne liber și în siguranță. Articol de Mike Pence (anteriorul vicepreședinte american) și Ed Feulner (fondator al Heritage Foundation) Traducerea-Rador