Ce a PREGĂTIT Ministerul Educaţiei pentru anul ȘCOLAR 2018-2019

Ce a PREGĂTIT Ministerul Educaţiei pentru anul ȘCOLAR 2018-2019

O noutate a anului școlar 2018-2019 se referă la post-licealele din zona militară. Se prevede o creştere a numărului de locuri, solicitările venind chiar de la Ministerele Afacerilor Interne şi Apărării, care s-au confruntat recent cu ieşiri masive din sistem ale persoanelor care au îndeplinit condiţiile de pensionare.

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar 2018-2019. Datele puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei arată că pentru educaţie timpurie, învăţământ primar, gimnazial şi liceal cifrele sunt identice cu cele din anul şcolar în curs. Prima modificare notabilă apare la numărul de locuri pentru staţii de pregătire practică din învăţământul profesional. Sunt alocate pentru anul viitor doar 2000 de locuri faţă de 3000 de acum. Explicaţia, potrivit notei de fundamentare, este că după înfiinţarea şcolilor profesionale duale în 2017 tot mai puţini elevi abandonează aceste licee, care le asigură la finalizarea studiilor o calificare profesională de nivel trei.

În învăţământul superior, studii universitare de licenţă sunt prevăzute cu 1000 de locuri mai mult, la fel şi pentru rezidenţiat. Ministerul Educaţiei propune o schimbare substanţială şi la nivelul studiilor doctorale oferite cetăţenilor străini, mai precis o dublarea numărului faţă de anul în curs. Proiectul privind cifrele de şcolarizare pentru 2018-2019 este postat pe siteul Ministerului Educaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News