Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv EvZ. Conflict uriaș în Educație. „Așa te trezești cu numerologi care fac educație copiilor”
Exclusiv EvZ. Conflict uriaș în Educație. „Așa te trezești cu numerologi care fac educație copiilor”

Exclusiv EvZ. Conflict uriaș în Educație. „Așa te trezești cu numerologi care fac educație copiilor”

Scandal în Educație pornit de la numerologi. Liderii USR-Plus doresc mai mult decât politizarea sistemului de educație. Doresc controlul ideologic asupra școlii din România prin intermediul organizațiilor non guvernamentale (ONG).

Scandal în Educație pornit de la numerologi.

Daniel Funeriu ne-a declarat că „este o mare prostie ce vrea să facă Dan Barna, înlăturarea inspectorilor școlari. Cei de la USR vor să slăbească controlul central asupra unităților de învățământ pentru a permite ONG-rilor să pătrundă în școli. Vor o ONG-nizare a școlilor. Și uite așa te trezești cu cumpănași sau cu numerologi care să facă educație copiilor și adolescenților”.

Trebuie să menționăm că Daniel Funeriu este singurul ministru al Educației care a depolitizat numirile directorilor din învățământul preuniversitar.

„ONG-urile derulează fonduri europene cu ținte precise. Să se adreseze elevilor. ONG-urile nu pot ajunge la elevi decât prin intermediul școlilor și liceelor. Ele vin la directorii de școli și le propun să încheie fel de fel de protocoale bazate pe fonduri europene. Dar școala este menită să le predea copiilor curricula obligatorie educării. Nu ca ONG-urile să facă ce vor, să le spună copiilor ce vor”.

USR urmărește ideologizarea copiilor prin educația sexuală predată de ONG

„Cunosc tendința. Insistența asta a ONG-urilor cu educația sexuală în școli are două argumente pe care ele le prezintă. Avem un număr mare de adolescente care devin prematur mame și Uniunea Europeană ne obligă să aplicăm educația sexuală în școli. Ce nu spun ONG-urile este că educația sexuală în școli este obligatorie de foarte mulți ani de zile în școala românească. Este cuprinsă în curricula de biologie începând de la clasa a VII-a. Iar adolescentele care devin mame, după cum invocă ONG-urile, devin mame nu pentru că nu au parte de educație sexuală în școli. Ci pentru că au fost violate de dezaxați.”.

Fostul ministru este de părere că linia de atac al lui Dan Barna și al USR este de desființare a inspectoratelor școlare. Și asta pentru a permite ideologizarea copiilor. „Asta este o mișelie”, a comentat în exclusivitate pentru evz.ro fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Grija lui Dan Barna pentru ONG-urile care se declară a fi preocupate de educația sexuală s-a remarcat public foarte recent. Pe 4 ianuarie 2021 vicepremierul USR Dan Barna s-a declarat bucuros că l-a convins pe premierul Cîțu să numească în Consiliul Economic și Consultativ (CES) pe reprezentanta OUG „Sexul versus Barza”.

Barna a impus numirea ONG „Sexul versus Barza” în CES

Premierul interimar Nicolae Ciucă a preferat să numească în decembrie 2020 în CES un reprezentant al Asociației pentru Securitatea Incendiilor, persoană care însă a fost înlocuită la intervenția lui Dan Barna cu reprezentanta „Sexul versus Barza”.

„Alianța USR-Plus își are rădăcinile în societatea civilă și nu va uita niciodată acest lucru”, și-a justificat Dan Barna susținerea pentru ONG-ul respectiv.

În programul de guvernare al USR-Plus se prevede foarte clar dorința progresiștilor de desființare a celor 42 de inspectorate școlare și înlocuirea lor cu „centre regionale care să asigure școala online în pandemie și să preia și partea de standardizare și control al calității educației” .

Cine decide care sunt procedurile și condițiile alegerii șefilor și componenților acestor centre regionale cu care liderii USR-Plus doresc să înlocuiască cele 42 de inspectorate școlare nu se precizează în programul de guvernare al USR-Plus. Nici în fața cui ar răspunde aceste centre regionale pentru activitatea pe care ar urma să o ducă nu se precizează.

Scandal în Educație pornit de la numerologi. Planul progresiștilor cu privire la calitatea educației

Problema școlii românești este politizarea directorilor din învățământul preuniversitar. Numirea lor de pixul inspectorilor școlari, numiți de partide. Legea privind depolitizarea numirii directorilor de școli și licee făcută de Daniel Funeriu a fost votată în anul 2011. A avut o durată de viață foarte scurtă. De doar de trei ani. Ea a fost anulată de Guvernul Ponta în anul 2014, guvern din care a făcut parte și Sorin Câmpeanu în calitate de ministru al Educației.

Mai mult, liderii USR-Plus doresc și desființarea Agenției Române de Asigurare a Calității Învățământului Preuniversitar (ARACIP), agenție creată de un alt fost ministru reformator al Educației, Mircea Miclea, în anul 2005.

Potrivit legii Educației Naționale, ARACIP se află în subordinea ministerului Educației și se ocupă cu evaluarea calității educației în învățământul preuniversitar. Respectiv autorizează și acreditează periodic unitățile de învățământ preuniversitar.

Progresiștii de la USR-Plus vor „crearea unui nou ARACIP în care un corp de experți să facă inspecțiile în școli și licee. Un organism care să facă auditul învățământului preuniversitar dar care să fie independent de ministerul Educației. Să fie subordonat fie Secretariatului General al Guvernului (SGG), fie Parlamentului”. Afirmația aparține liderului USR-Focșani, Corina Atanasiu. Lider care e expert în fonduri europene, dar care a contribuit la crearea programului de guvernare al USR-Plus în domeniul educației.

Noul ARACIP al USR-Plus nu va mai fi, în aceste condiții, o instituție transparentă. Și asta pentru că acum pentru funcționarea ei există o răspundere explicită. Respectiv Ministerul Educației care, prin lege, are atribuții în acest sens. Construcția dorită de USR-Plus va pluti într-un angrenaj politic uriaș. Fie SGG, fie Parlament, instituții care au alte multe responsabilități. Și în care auditarea și acreditarea unităților de învățământ preuniversitar ar ieși de sub orice control profesional. Ipoteza este susținută de mai mulți experți în domeniul educației din România.