Exclusiv EVZ. Cum au înhățat partidele școlile românești. Miniștrii Educației, conștienți de haosul creat

Exclusiv EVZ. Cum au înhățat partidele școlile românești. Miniștrii Educației, conștienți de haosul creat

Politizarea sistemului de educație din România la toate nivelurile e practicată timp de 30 de ani de aproape toate regimurile politice. Este explicația scandalului recent din învățământ: schimbarea directorilor. Miniștrii, în declarațiile lor, par conștienți de haosul creat în școlile românești.

Noul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu consideră că de acest scandal „este responsabil exclusiv Inspectoratul Școlar General al Bucureștiului.

Pe 30 decembrie 2020 Inspectoratul Școlar General a organizat un Consiliu de Administrație  (C.A.) care a decis schimbarea directorului școlii „Maica Domnului” din sectorul 2”.

Vom arăta cum au înhățat partidele școlile românești

,,Nu numai că Inspectoratul general al Bucureștiului a uitat să anunțe ministrul și ministerul Educației de schimbări, dar pe 4 ianuarie am invitat inspectorul general pe București. I-am cerut să transmită ministerului lista numirilor pe care le-a făcut în baza legii Educației Naționale.

Legea spune că inspectorul general școlar, cu avizul C.A., numește conducerile școlilor din București până la organizarea concursurilor. Însă nu mai mult de începerea anului școlar următor. Nu a făcut-o”, a acuzat public ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Inspectorul general școlar pe București este Ionel Pușcaș, membru al PNL, numit în funcție imediat după instalarea Guvernului Orban, în noiembrie 2020. Anterior, Pușcaș a fost directorul unei școli generale din sectorul 6.

Cum sunt desemnați inspectorii școlari

Conform legii Educației, inspectorii generali și adjuncții din toată țara sunt ori desemnați prin concurs organizat de ministerul Educației, ori sunt numiți de ministrul educației.

Inspectorii generali sunt cei care, la rândul lor, pot înlocui directorii de unități școlare pre-universitare: gradinițe, școli gimnaziale, licee. La fel, ori prin organizare de concurs ori prin numiri în urma deciziei luată în C.A. al Inspectoratului general.

Condiția e valabilă pentru toate inspectoratele generale din țară, respectiv 41 de inspectorate județene plus inspectoratul general din București.

Haosul din școlile românești. Ce a făcut Guvernul Orban

În primăvara anului  2020, Guvernul Orban a schimbat aproape toți inspectorii generali și adjuncți școlari din țară. Practic, acestora le expirase mandatul legal de 4 ani, mandat pe care l-au primit de la guvernările PSD-Dragnea.

Mai mulți experți în educație au acuzat PNL de politizarea excesivă a sistemului de educație prin schimbarea peste noapte a inspectorilor generali și adjuncți din țară cu membri ai PNL. Deși au recunoscut că și PSD a aplicat aceleași practici imediat cum au ajuns la putere, începând din anul 2012.

Fostul minstru al Educației din guvernul Orban, Monica Anisie, ne-a recunoscut că a schimbat inspectorii școlari generali și adjuncți în anul 2020. „Legea spune clar că aceștia au mandat pe 4 ani. Este corectă perioada, nu ar trebui să stea mai mult în funcții pentru că își construiesc rețele de influență care creează probleme în sistemul educațional. Aceste funcții de inspectori sunt politice, reprezintă poziția ministerului educației în teritoriu”, a spus fostul ministru.

Ce se întâmplă în școlile românești

Monica Anisie ne-a declarat că nu a putut organiza concursuri pentru ocuparea funcțiilor de inspectori generali și adjuncți din cauza legii 55/2020 a stării de alertă care interzice concursuri pe perioada de pandemie. „Am schimbat inspectorii prin delegare. Se vor organiza concursuri după ce ieșim din starea de pandemie”, a comentat Anisie.

Deși și ea a găsit o metodă de a-i schimba pe „directorii PSD”, acum a invocat și a dat ca exemplu negativ „practica PSD care nu a respectat mandatul de 4 ani al inspectorilor, unii dintre ei fiind susținuți în funcții peste 10 ani”.

Ce spune fostul ministru al Educației, Monica Anisie

Totodată, fostul ministru al Educației, Monica Anisie, a precizat:

„Nici la nivelul școlilor nu se mai schimbaseră directorii de peste 10 ani. Îi transformase în clienți politici. Când expiră contractul de mandat, atunci a expirat. Pe lege, inspectorul general, în urma unei ședințe de C.A. a Inspectoratului general, deleagă atribuțiile de director unui cadru didactic. Acesta trebuie să îndeplinească condițiile legale, are minim gradul 2 și face parte din Corpul de experți în management educațional din ministerul Educației”.

Trebuie subliniat că schimbări de directori sunt multe în aceste zile, în toate zonele țării, nu numai în București. Iar scandal și nemulțumiri ale părinților și elevilor s-au înregistrat în multe școli.

Sorin Cîmpeanu a pasat responsabilitatea

Indiferent de preceptele legale invocate de fostul ministru al Educației, Monica Anisie sau de nemulțumirile actualului ministru, Sorin Câmpeanu care a pasat responsabilitatea scandalului provocat de schimbarea directoarei școlii „Maica Domnului” în sarcina Inspectorului general din București numit de predecesoarea sa, fondul problemei este același: politizarea prin lege a Educației.

Sorin Câmpeanu, actualul ministru al Educației a mai condus ministerul Educației și în timpul Guvernului Ponta, în perioada 17 decembrie 2014-17 noiembrie 2015.

Daniel Funeriu a depolitizat numirile de directori. PSD a anulat

Daniel Funeriu, ministru al Educației în guvernul Boc este cel care a depolitizat prin lege numirile directorilor de unități școlare pre-universitare din toată țara.

,,Școala are dublă finanțare. De la minister și de la Consiliul Județean, respectiv de la Consiliul General al Bucureștiului.  Eu am impus prin lege ca directorii să fie aleși de CA al unității compus din părinți, cadre didactice și reprezentanți al primăriei. Iar inspectorul general avea doar rol de validare”.

Legea lui Funeriu, adoptată prin asumarea răspunderii guvernamentale de guvernul Boc a fost schimbată de PSD imediat după preluarea puterii în anul 2012. Urmare: directorii de grădinițe, școli și licee au fost înlocuiți sau numiți în funcție de interesul politic reprezentat de inspectorii generali și adjuncți care erau numiți sau ,,selectați,, prin concurs de ministrul Educației.

Reacția inspectorul general școlar din Capitală

Rezultatul: în prezent, PSD și PNL se acuză reciproc de politizare a sistemului de educație iar profesori din mediul școlar deplâng calitatea proastă a celor numiți politic în funcțiile de inspectori sau de directori de școli și licee.

Un exemplu: Ionel Pușcaș, actualul inspector școlar general al Bucureștiului, cel care a demis-o pe directoarea școlii ,,Maica Domnului,, este acuzat de profesori din Capitală de numiri controversate și abuzive de directori. Întrebat de profesori ce o recomandă pe o persoană pe care el a numit-o directoare de școală în București înlocuind un director apreciat de colegi și de părinți, Pușcaș a răspuns: ,,Cunoaște limba suedeză. Deci, este foarte bine pregătită,,.

Conform informațiilor din sistemul educațional din București, Ionel Pușcaș a schimbat peste 100 de directori de școli și licee din Capitală de când a preluat mandatul.

Așa cum am mai spus, miniștrii par conștienți de haosul creat...