Educația iese în stradă. Se anunță mari proteste în fața Guvernului și la sediile PNL și PSD

Educația iese în stradă. Se anunță mari proteste în fața Guvernului și la sediile PNL și PSD Sursă: Arhivă EVZ

Manifestații de amploare vor avea loc joi, 13 ianuarie, în fața Guvernului și a sediilor formațiunilor politice PNL și PSD. Oamenii își vor striga năduful, după ce Executivul a promis majorarea salariilor, dar a dat uitării prevederile stabilite prin lege. Este „o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ”, au transmis trei organizații sindicale din Educație.

Se anunță manifestații la Guvern și la sediile PNL și PSD din partea angajaților din sistemul de educație românesc. Asta după ce Executivul nu a crescut salariile acestora, în ciuda prevederilor legislative din cadrul Legii 153/2017.

Oamenii ies în stradă. Proteste la Guvern și sediile PNL și PSD

Peste 30.000 de salariaţi din categoria personalului nedidactic din învăţământ beneficiază de salariul minim brut, semnalează federațiile sindicale din Educație, precizând și că salariații au prestat activități care nu au avut legătură cu fișa postului în perioada pandemiei de coronavirus.

„Personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile HG nr. 34/2018 şi HG nr. 569/2017”, se arată într-un comunicat emis de cele trei federații sindicale din Educație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții acestora sunt cei care au organizat protestul din fața Guvernului și a sediilor PNL și PSD de joi. Este vorba despre Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi de Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, potrivit Agenției Naționale de Presă.

„Majorarea salarială a provocat o stare de nemulțumire”

Se ia în calcul inclusiv organizarea unui referendum privind declanșarea grevei în sistemul de învățământ, au mai transmis reprezentanții celor trei federații în comunicatul cu pricina.

„Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creştere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulţumire generală în rândul salariaţilor din învăţământ”, se mai arată în comunicatul emis de cele trei federații din Educație.