Ecologism ridicol: Vaccinul care reduce flatulența vacilor, pentru a combate încălzirea globală
- Andrei Pospai
- 9 februarie 2025, 22:31

Gazele eliberate de vaci sunt cunoscute ca fiind o sursă importantă de metan, un gaz cu efect de seră foarte puternic ce poate încălzi planeta de 80 de ori mai mult decât dioxidul de carbon. Crescătoriile de vite sunt responsabile de o treime din emisiile de metan, respectiv pentru 30% din încălzirea globală.
Metanul este eliberat în atmosferă de vaci când elimină gazele intestinale. De aceea, oamenii de știință au lucrat la un vaccin care să reducă flatulența animalelor.
Fermenții digestivi din unul din cele patru compartimente ale stomacului vacilor produc în mod natural metan.
Deși dioxidul de carbon este în centrul atenției pentru rolul său în schimbările climatice, metanul captează de aproximativ 87 de ori mai multă căldură pe o scală de timp de 20 de ani.
În total, zootehnia contribuie cu aproximativ 32% din emisiile de metan cauzate de om.

Vaccin. Sursa Foto: Arhiva EVZ
Jeff Bezos sponsorizează cercetările
Institutul Pirbright din Regatul Unit, un laborator de virologie specializat în vite, a demarat în urmă cu trei ani un studiu pentru a crea un vaccin care să reducă flatulența vacilor.
Inițiativa este susținută cu 9,4 milioane de dolari de la Fondul pentru Pământ al patronului Amazon, Jeff Bezos.
Oamenii de știință intenționează să facă un vaccin cu doză unică, pe care animalul să o primească în primii ani de viață. Ținta este ca reducerea emisiilor de metan să fie de minim 30%, transmite cnn.
Obstacolele care ar putea apărea
Există, însă, și câteva aspecte care fac problematic acest vaccin. Unul dintre ele este acela că vacile ar putea avea nevoie de mai multă mâncare, ceea ce va crește costurile pentru fermieri.
De asemenea, nu este clar ce efecte ar avea un astfel de vaccin asupra sănătății vacilor.
Unii cercetători au mers până în punctul de a dezvolta o nouă rasă de vite, care nu eliberează la fel de multe emisii, însă aceste modificări genetice nu sunt încă pregătite, iar posibilele lor efecte asupra sănătății oamenilor nu sunt cunoscute în totalitate.