Nimeni de pe planetă nu poate ghici misiunea acestui satelit! N-are cum

Nimeni de pe planetă nu poate ghici misiunea acestui satelit! N-are cum Sursa foto Arhiva EVZ

Vă vine să credeţi sau nu, dar flatulenţele vacilor au determinat autorităţile din Noua Zeelandă să programeze lansarea unui nou satelit care are, printre altele, misiunea de a măsura emisiile de metan generate de bovine.

Nimeni de pe planetă nu poate ghici misiunea acestui satelit! N-are cum. Cine s-ar fi putut gândi că un satelit va avea la un moment dat misiunea să monitorizeze zbuciumurile intestinale ale vacilor?… Şi totuşi, iată că ştiinţa a avut grijă şi de acest aspect.

Acest satelit nu se va ocupa doar de băşinile vitelor, ci şi de scurgerile conductelor de petrol sau ale celor de gaze. Jurnaliştii britanici de la Daily Star subliniază că acesta „este un mod de a proteja planeta”. Aşadar, satelitul, vaca şi metanul reprezintă o activitate cât se poate de serioasă.

Satelitul va scana Pământul observând metanul produs de râgâiturile şi pârţurile vacilor. Da, şi râgâiturile acestora poluează atmosfera… Cercetătorii care se ocupă de acest proiect susţin că agricultura este unul dintre cei mai mari producători de gaze cu efect de seră din Noua Zeelandă. Şi cum acest aspect este problematic în contextul schimbărilor climtatice…

Ne puteți urmări și pe Google News

Nimeni de pe planetă nu poate ghici misiunea acestui satelit

Gazele produse de cele 6,3 milioane de vaci din Noua Zeelandă sunt una dintre cele mai critice probleme ale autorităţilor. Metanul reprezintă 43% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră această ţară, iar majoritatea sunt produse de creșterea bovinelor.

Astfel, Noua Zeelandă va lansa MethaneSAT pentru a vizualiza problema din spațiu, de parcă nu era suficient s-o cercetezi de la nivelul solului… Guvernul subliniază că lansarea satelitului va urmări flatulenţele „cu o precizie fără precedent”. Dacă ar şti văcuţele ce probleme creează planetei şi oamenilor cu stomacurile lor…

Satelitul de 350 kg va înconjura Pământul cu o viteză de 28 mai mare decât cea a sunetului. Funcţionarea acestuia va fi posibilă şi datorită unui parteneriat încheiat cu echipe de la Universitatea Harvard, SUA.

Studiile universitare se concentrează pe emisiile de metan din industria petrolului și a gazelor, dar echipa științifică din Noua Zeelandă se va concentra mai mult pe agricultură.

Noua Zeelandă, teren de testare pentru detecția agri-metanului

Sara Mikaloff-Fletcher, cercetător în domeniul gazelor cu efect de seră, va conduce acest efort de cercetare. Ea a declarat pentru Stuff că satelitul va folosi Noua Zeelandă ca teren de testare pentru verificarea acurateței detecției sale de agri-metan.

De subliniat este că multe țări nu au înregistrări exacte ale emisiilor de metan. Ministrul neozeelandez al Cercetării, Ştiinței și Inovării, Megan Woods susține că noile cercetări vor „crește reputația (Noii Zeelande) pentru viitoarele misiuni spațiale și vor furniza date vitale pentru a sprijini propria noastră politică privind schimbările climatice”.

MethaneSAT va fi lansat în 2022 şi a fost parțial finanțat de guvernul din Noua Zeelandă și de Fondul de apărare a mediului din Statele Unite, conform dailystar.co.uk.