Eclipsa totală de soare. Impactul pe care îl are asupra climei și Pământului

Eclipsa totală de soare. Impactul pe care îl are asupra climei și Pământului Sursa foto: Solarseven | Dreamstime.com

Luni, 8 aprilie, va avea loc eclipsa totală de soare, care va începe în Mexic, va traversa teritoriul Statelor Unite și se va încheia în Canada. În acest context, climatologul Roxana Bojariu a menționat ce efecte va avea acest fenomen asupra Pământului și implicit asupra climei.

Se estimează că pe întreaga planetă vor fi observate diverse fenomene ca urmare a acestei eclipse totale de soare care va avea o durată maximă de patru minute și 28 de secunde.

Eclipsa totală de soare și impactul asupra Terrei

Climatologul Roxana Bojariu a explicat că nu există eclipsa totală de soare și fenomenele meteo extreme, precum canicula în mijlocul primăverii.

Eclipsele au o influență locală acolo unde radiația solară directă se limitează din ce în ce mai mult cantitativ și asta înseamnă o scădere a temperaturii destul de important în momentul de apogeu al acestui fenomen. Legături la scară mare, precum cutremure sau climatic, nu există.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legătura între clima și cutremure există doar acolo unde avem învelișuri de gheață care se topesc”, a explicat aceasta.

Ulterior, a subliniat că este sceptică în privința posibilității înregistrării a 40 de grade Celsius în această perioadă, dar este evident că ne confruntăm cu episoade de temperaturi extrem de înalte.

Astfel, se înregistrează recorduri de temperatură în întreaga Europă, dar și în alte regiuni ale lumii, potrivit antena3.ro.

Eclipsa totală de soare

Sursa foto: Pixabay

Ultima eclipsă poate fi văzută abia în 2044

Eclipsa totală de soare va debuta deasupra vastului Pacific de Sud și este prognozată să ajungă pe coasta Pacifică a Mexicului în jurul orei 11.07, ora Pacificului, înainte de a intra în Statele Unite prin Texas.

Eclipsa

Sursa foto: dreamstime.com

De acolo, va traversa state precum Oklahoma, Arkansas, Missouri și Tennessee, apoi va continua prin Illinois, Kentucky și alte state, până când va părăsi coasta Atlantică în Newfoundland, Canada, în jurul orei 17.16 (ora Newfoundland). Locuitorii din cele 48 de state ale SUA se vor putea bucura de cel puțin o eclipsă parțială.

Pentru prima dată în aproape șapte ani, un eveniment de acest gen va avea loc în această regiune a lumii. Eclipsa totală de soare va fi ultima de acest gen până în 2044.