Eclipsă totală de soare. Patru lucruri la care se așteaptă cercetătorii

Eclipsă totală de soare. Patru lucruri la care se așteaptă cercetătorii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Eclipsa totală din SUA. Comportamente ciudate ale animalelor, o coroană solară rareori observată şi chiar posibile efecte asupra oamenilor ar putea avea loc în timpul eclipsei de Soare, care va traversa Statele Unite, iar oamenii de știință vor să facă cât mai multe cercetări.

Eclipsele totale sunt „rare” şi reprezintă o „oportunitate ştiinţifică incredibilă”, a spus Pam Melroy, administrator asociat la NASA. Agenţia spaţială americană va fi în prim-plan, în special cu lansarea de rachete-sondă.

Eclipsa totală de soare

Sursa foto: Pixabay

Ce speră cercetătorii să învețe de la eclipsa totală

Oamenii de știință speră ca eclipsa totală diin SUA să îi ajute să facă descoperiri importante, printre care:

Coroana solară. La momentul la care Luna acoperă complet discul central al Soarelui, stratul exterior al atmosferei acestuia, numit coroană solară, va fi vizibil „într-un mod deosebit de special”, a declarat Pam Melroy. Totuşi, acesta este un domeniu „pe care încă nu îl înţelegem complet”, a precizat ea. Căldura coroanei creşte odată cu distanţa faţă de suprafaţa Soarelui, un fenomen contra-intuitiv pe care oamenii de ştiinţă încearcă să-l explice.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul unei eclipse, partea cea mai joasă a coroanei este mai vizibilă decât prin utilizarea unui instrument special numit coronagraf, a explicat Shannon Schmoll, astronom la Universitatea de Stat din Michigan. Un lucru îi entuziasmează în mod special pe oamenii de ştiinţă: Soarele se află în prezent aproape de apogeul activităţii sale, moment care revine la fiecare 11 ani. „Șansele de a observa ceva incredibil sunt foarte mari”, a precizat Pam Melroy.

Eclipsa

Sursa foto. EVZ

Atmosfera terestră

Oamenii de ştiinţă își doresc să studieze schimbările din partea superioară a atmosferei Pământului, ionosfera. Pe aici trec mare parte din semnalele de comunicaţii. „Perturbările din acest strat pot cauza probleme pentru GPS-ul şi comunicaţiile noastre”, a indicat Kelly Korreck, responsabilă în cadrul NASA.

Ionosfera este afectată de Soare - particulele sale sunt încărcate cu electricitate sub efectul radiaţiilor din timpul zilei. Trei rachete-sondă de mici dimensiuni vor fi lansate înainte, în timpul şi imediat după eclipsă din Virginia, în estul Statelor Unite, pentru a analiza aceste schimbări.

Comportamentele animalelor

Eclipsele provoacă comportamente ciudate la animale. Au fost văzute girafe în galop, iar cocoşii şi greierii încep să cânte. Pe lângă lumină, se poate înregistra o scădere a temperaturilor şi a intensităţii vântului, fenomene la care animalele sunt sensibile.

Andrew Farnsworth, cercetător la Laboratorul de ornitologie al Universităţii Cornell, studiază acest efect asupra păsărilor. El foloseşte radare meteo pentru a detecta vieţuitoarele în zbor.

În timpul eclipsei anterioare din Statele Unite, în august 2017, cercetătorii au observat „o reducere a numărului de vieţuitoare aflate în zbor”, a explicat el. Aceste studii sunt „importante pentru înţelegerea modului în care animalele percep lumea înconjurătoare”, a subliniat expertul.

Sentimentul de mirare

„Eclipsele au o putere specială. Ele impresionează oamenii, care simt un fel de reverenţă faţă de frumuseţea Universului nostru”, a declarat şeful NASA, Bill Nelson, săptămâna aceasta.

Acest sentiment de mirare a fost studiat de cercetători în timpul eclipsei din 2017, pe baza datelor prelevate de la puţin sub 3 milioane de utilizatori ai reţelei sociale Twitter (actuala X). Rezultatul: cei aflaţi pe traiectoria eclipsei au prezentat o tendinţă mai mare de a folosi cuvinte precum „noi” (în loc de "eu") şi să se preocupe de ceilalţi, conform lui Paul Piff, cercetător în psihologie la Universitatea California, Irvine. Un sentiment de mirare care pare să„ne conecteze unul cu celălalt”, a rezumat el, potrivit Agerpress.