Invenția care ar putea schimba soarta omenirii. Ce ar putea rezolva problema încălzirii globale

Invenția care ar putea schimba soarta omenirii. Ce ar putea rezolva problema încălzirii globaleAmericanii sunt îngrijorați de progresele înregistrate de China în domeniul aerospațial. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pământul atinge cel mai înalt nivel de căldură din istoria sa, iar eforturile umane de salvare a planetei sunt insuficiente. În acest context, americanii au făcut o nouă descoperire. Iată ce ar putea rezolva problema încălzirii globale.

Ce ar putea rezvola problema încălzirii globale? Conform The New York Times, ideea constă în crearea unei umbrele de soare uriașe pe care să o trimitem într-un punct îndepărtat între Pământ și Soare, pentru a bloca o cantitate mică, dar crucială, de radiație solară. Scopul este de a reduce efectele încălzirii globale.

Ce ar putea rezvola problema încălzirii globale

Oamenii de știință au estimat că blocarea doar a unei proporții puțin mai mici de 2% din radiația solară ar putea fi suficientă pentru a răci planeta cu 1,5 grade Celsius și pentru a menține clima Pământului în limitele acceptabile.

Deși ideea a fost discutată de mai mulți ani, nu a fost tratată inițial ca o soluție serioasă. Totuși, odată cu deteriorarea continuă a crizei climatice, interesul pentru parasolarele spațiale a crescut, iar tot mai mulți cercetători vin cu propriile lor propuneri în acest sens.

Există chiar și o fundație dedicată promovării acestei tehnologii. Un studiu recent realizat de Universitatea din Utah, SUA, a investigat ideea de a împrăștia praf în spațiu, în timp ce o echipă de la MIT examinează posibilitatea construirii unui scut folosind "bule spațiale". Istvan Szapudi, un astronom de la Institutul pentru Astronomie de la Universitatea din Hawaii, a publicat un studiu vara trecută în care propunea atașarea unui parasolar uriaș de un asteroid modificat.

Americanii, o nouă descoperire. Ce ar putea rezolva problema încălzirii globale. Sursă foto: Dreamstime

O umbrelă spațială cât Argentina

În prezent, o echipă de cercetători condusă de Yoram Rozen, profesor de fizică și director al Institutului de Cercetare Spațială Asher de la Institutul de Tehnologie Technion-Israel, declară că sunt gata să construiască un prototip de parasolar spațial pentru a demonstra viabilitatea acestei idei.

Pentru a bloca suficientă radiație solară, umbrela ar trebui să aibă o suprafață de aproape 3 milioane de kilometri pătrați – aproximativ cât Argentina, conform lui Rozen. Un parasolar de această mărime ar cântări cel puțin 2,5 milioane de tone și ar fi prea greu de lansat în spațiu. De aceea, proiectul implică lansarea mai multor parasolare mai mici. Acestea nu ar bloca complet lumina Soarelui, ci ar crea o umbră difuză pe suprafața Pământului.

Rozen a afirmat că echipa sa este pregătită să proiecteze un prototip cu o suprafață de 9 metri pătrați și are nevoie de 10-20 de milioane de dolari pentru a face o demonstrație.

„Putem să arătăm lumii: 'Uite, există o soluție care funcționează', ia-o și mărește-o la dimensiunea necesară”, a spus Rozen.

Susținătorii proiectului afirmă că un parasolar spațial nu ar elimina necesitatea renunțării la combustibilii fosili, principalii vinovați pentru schimbările climatice.

Chiar și în ipoteza în care emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse imediat la zero, există deja cantități excesive de dioxid de carbon în atmosferă, ceea ce duce la creșterea temperaturilor. Pământul se află la un pas de a atinge o creștere a temperaturii de 1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial. Aceasta este etapa la care șansele de apariție a fenomenelor meteorologice extreme - furtuni, secetă, valuri de căldură și incendii - cresc semnificativ, iar supraviețuirea oamenilor și a celorlalte specii de pe Pământ devine foarte dificilă.

Planeta este în pericol

Efectele devastatoare ale unei posibile coliziuni cu un asteroid pot fi diminuate prin implementarea unui scut solar, care ar contribui la stabilizarea climatului. În același timp, alte strategii de combatere a cauzelor încălzirii globale sunt în curs de pregătire.

„Nu spun că asta va fi soluția, dar cred că toată lumea trebuie să lucreze la fiecare opțiune posibilă”, a spus și Szapudi.

Rozen a declarat că echipa sa se află încă în faza de pre-proiectare, însă ar putea să lanseze un prototip în cel mult trei ani, odată ce vor obține fondurile necesare. Versiunea completă a parasolarului spațial ar costa trilioane de dolari, însă ar reduce temperatura Pământului cu 1,5 grade Celsius în doar doi ani.

„Noi, cei de la Technion, nu vom salva planeta”, a spus Rozen, „dar vom arăta lumii că se poate.”

Ne puteți urmări și pe Google News