Echipele de șah ale României au obținut rezultate demne de aplaudat la Budapesta

Echipele de șah ale României au obținut rezultate demne de aplaudat la Budapesta

Recent, a avut loc runda a 6-a a Olimpiadei de Șah la Budapesta. La finalul competiției, ambele echipe din India au obținut victorii. Cu un parcurs foarte bun, acestea au acumulat până la 12 puncte. La categoria feminin, India este urmată de țările Georgia și Polonia. Fiecare dintre aceste două echope au obținut câte 11 puncte.

În ceea ce privește meciurile de masculin, Vietnamul a fost marea surpriză a competiției de șah. Echipa din acestă are tot 12 puncte. Este urmată apoi de China și de echipa Iranului, ambele cu 11 puncte. „Lupta pentru medaliile olimpice devine tot mai interesantă, scrie Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah, pe pagina sa de Facebook.

„Una dintre cele mai mari surprize ale rundei a fost egalul dintre China și Vietnam, unde campionul mondial Ding Liren a fost învins de Le Quang Liem! În grupa feminină, echipa surpriză din Peru a dominat meciul împotriva echipei Ungariei, care a reușit să salveze un egal în extremis”, mai scrie Ardelean.

România la șah

Pentru echipele României de la șah, runda a 6-a a fost una plină de provocări. Căci echipa masculină a întâlnit cea mai puternică echipă din competiție din punct de vedere al mediei Elo. Mai exact, echipa Statelor Unite ale Americii. „În ciuda dificultăților, băieții noștri au reușit un egal extraordinar, un egal cât o victorie! Mircea Pârligras și Kirill Sevchenko, cu piesele albe, au preluat inițiativa și și-au obligat adversarii să se apere. Dieter Nisipeanu, cu piesele negre, a contraatacat surprinzător, iar în criză de timp, Levon Aronian a fost forțat să accepte remiza prin repetare de mutări”, notează medicul Vlad Ardelean.

Bogdan Deac l-a întâlnit pe numărul 2 mondial la șah, Fabiano Caruana. Iar după o rundă lungă, Caruana a încercat, dar fără succes, să obțină victoria cu un un final de rege, turn și cal împotriva regelui. Însă, regulamentul l-a oprit după ce a realizat 125 de mutări. Astfel, toate cele patru partide din această competiție s-au încheiat la egalitate. Și au marcat un rezultat foarte bun pentru echipa de șah a României împotriva unei echipe mondiale puternice.

Reginele

La meciurile de feminin, echipa României a terminat la egalitate cu cea a Sloveniei. Însă, competiția s-a terminat cu un schimb de victorii. De menționat că toate victoriile au fost obținute de jucătoarele care au folosit piesele negre de pe nabla de șah. „La prima masă, Irina Bulmaga a câștigat cu eleganță o partidă spectaculoasă împotriva Zsuzsannei Borosova, amintindu-și de celebra partidă Skvorțov-Anand și sacrificând o figură pentru a încheia meciul”, mai scrie Vlad Ardelean.

Medicul mai scrie în postarea sa că Miruna Lehaci a sancționat rapid jocul considerat slab al adversarei. Și, mai apoi, a preluat controlul complet după câștigarea calității. Românca Carmen Voicu-Jagodzinsky a jucat împotriva Apărării Scandinave. Jucătoarea a ales o linie de joc mai puțin energică, după cum spune Vlad Ardelean. Alessia Ciolacu, pe de altă parte, a întârziat mutarea activă b2-b4. Aceasta a permis adversarei să preia inițiativa.

„După 6 runde, echipa feminină a acumulat 8 puncte și se află pe locul 27, în timp ce echipa masculină ocupă poziția 18 cu 9 puncte. În runda a 7-a, fetele vor întâlni echipa Lituaniei, iar băieții vor înfrunta puternica echipă a Poloniei. Confruntări dificile, în care voința și puterea de luptă vor fi decisive. Să le ținem pumnii strânși și să le urăm succes echipelor noastre!”, scrie Vlad Ardelean pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News