Aceasta urmează să fie înlocuită cu un monument dedicat eliberării capitalei Cehiei, în 1945, informează AFP, citată de Agerpres.

Statuia de bronz a fost inaugurată în 1980, iar acum va fi dusă într-un depozit şi va fi inclusă în colecţia unui viitor muzeu în memoria secolului al XX-lea din capitala Cehiei.

Potrivit celor spuse de purtătorul de cuvânt al primăriei, decizia de a îndepărta statuia a fost luată de Consiliul municipal al sectorului în septembrie anul trecut şi a stârnit controverse, dar şi reacţii aprinse din partea Moscovei.

Konev este văzut ca un erou în Rusia, dar mulţi cehi îl consideră un personaj care simbolizează opresiunea erei sovietice. Amintim că figura controversată a condus trupele Armatei Roşii care au eliberat Praga de nazişti în 1945, dar a fost şi responsabil de suprimarea brutală a revoltei antisovietice din 1956 din Ungaria.

Konev a murit în 1973 şi a jucat de asemenea un rol foarte important în zdrobirea Primăverii de la Praga, în 1968. Acesta pare să fie de altfel şi cel mai întemeiat motiv pentru care cehii au luat decizia mutării statuii lui

Până la decizia autorităţilor din Sectorul 6 al Cehiei, monumentul controversat a fost adesea vandalizat; la 21 august 2019, zi aniversară a Invaziei Cehoslovaciei, cineva a scris „Nu mareşalului mânjit cu sânge, să nu uităm.”

Deşi primăria a învelit apoi statuia cu o prelată, simpatizanţii pro-Konev au rupt-o şi au organizat o manifestaţie pentru a menţinerea monumentului.

„Înlăturarea statuii vine la câteva săptămâni de la inaugurarea în acelaşi sector din Praga – şi în faţa ambasadei Rusiei – a pieţei „Boris Nemţov”, pentru a-l comemora pe liderul opoziţiei ruse asasinat în 2015”, a notat sursa citată.