E lege! Legume, fructe, lactate și cornuri pentru toți școlarii țării! Și vor face lecții de nutriție
- Dana Lascu
- 6 februarie 2018, 13:42
Deputații au adoptat astăzi Proiectul de Lege pentru aprobarea O.G. nr. 13/2017 prin care toți preșcolarii și școlarii din România, de la stat și de la privat, vor primi zilnic, câte un pachet care va conține produse de patiserie, lactate, banane, legume și fructe autohtone. De asemenea, elevii vor fi educați să mănânce sănătos. Legea pleacă la promulgare președintelui Klaus Iohannis.
Deputații au adoptat astăzi Proiectul de Lege pentru aprobarea O.G. nr. 13/2017 prin care preșcolarii și școlarii din România, de la stat sau de la privat, vor primi zilnic, câte o masă constând în fructe, legume, banane, lapte și produse de patiserie.
Practic, noua lege unifică cele două programele școlare, cel prin care se încurajează consumul de legume și fructe și cel prin care se încurajează consumul de lapte, și le aniliază la directivele UE privind „Programul pentru școli”, în încercarea de a stăvili „tendința de scădere a consumului acestor produse în rândul copiilor”, „precum și persistența fenomenului de obezitate infantilă cauzată de obiceiuri alimentare nesănătoase”, se arată în expunerea de motive.
Responsabili pentru implementarea programului la nivel local vor fi consiliile județene sau consiliile locale, după caz, iar la nivel central, Ministerul Agriculturii, cel al Educației și cel al Sănătății.
Programul prevede și dezvoltarea laturii educaționale. „în Școli se va face educație pentru sănătate, în special nutrițională, reguli de igienă și adoptarea unui stil de viață sănătos. Pe termen mediu- lung sperăm la o scădere a bolilor condiționate alimetar, în condițiile în care aproape 30% din copii sunt supraponderali sau obezi. Totodată este încurajată producția și consumul de produse alimentare autohtone”, a arătat deputatul Tudor Ciuhodaru.
De asemenea, Programul care va fi implementat până în 2023, stabilește și resursele financiare necesare implementării sale: de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, repartizate pe județe prin anexă la legile bugetare anuale și prin fonduri externe nerambursabile obținute prin Ministerul Agriculturii.
La nivel local, consiliul județean sau consiliul local, după caz, vor organiza procedurile de atribuire a contractelor pentru achiziția de produse.
„Implementarea Programului pentru școli, alături de distribuția produselor de panificație reprezintă o oportunitate acordată sectoarelor românești de fructe și legume, de procesarea laptelui și a produselor de panificație, mai ales în contextul punerii accentului pe produsele locale”, se arată în expunerea de motive.
„Totodată, pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratării diferitelor afecțiuni (de exemplu obezitatea și diabetul) cauzate de o alimentație nesănătoasă”, mai precizează documentul citat.
Proiectul de lege a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare. Camera Deputaţilor este for decizional (proiectul a fost deja adoptat de Senat), așa că proiectul pleacă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.