E interzis să iei această pastilă după sau înainte de vaccin! Toți românii trebuie să știe asta

E interzis să iei această pastilă după sau înainte de vaccin! Toți românii trebuie să știe asta Sursa Foto: Arhiva EVZ

Unul dintre cele mai populare medicamente, folosit de aproape toată lumea, pentru aproape orice afecțiune, poate genera probleme mari dacă este administrat înainte sau imediat după vaccinarea împotriva Covid.

Avertismentul a fost lansat de medicul Gabriel Tatu-Chiţoiu, vicepreședintele Societăţii Române de Cardiologie. Este vorba despre banala aspirină, medicament care se găsește în aproape orice casă și care este luat pentru o gamă foarte largă de afecțiuni.

Medicul Gabriel Tatu-Chiţoiu recomandă celor care merg să se vaccineze să evite aspirina, înainte și după imunizare. Acest medicament poate crește semnificativ riscul de hemoragii, a explicat specialistul.

„Aspirina este strict indicată numai la bolnavii cardiovasculari severi sau cu risc de complicaţii severe şi este prohibită la a fi administrată la alte persoane. De ce? Prin simplul fapt că riscul de a face hemoragii (digestive sau cerebrale) depăşeşte semnificativ un beneficiu ipotetic. Pe scurt: nu luaţi aspirina înainte/după vaccinare. Nu ajută cu nimic, ba mai mult vă poate face rău”, a explicat medicul.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa foto: EVZ

Efectele aspirinei în cazul anumitor pacienți

El a subliniat că aspirina nu ajută la prevenirea sau tratarea cheagurilor post-vaccinare. Medicul a explicat ce efect are aspirina în combinație cu vaccinul anti-Covid.

„Mecanismul post vaccinare este identic cu ceea ce se întâmplă (rar) după administrarea de heparine (sindromul HIT=Heparin Induced Thrombocytopenia). Practic apar nişte anticorpi împotriva factorului IV al trombocitelor. Urmarea? Scăderea dramatică a numărului de trombocite (trombocitopenie) concomitent cu aglutinarea (îngramadirea) lor în artere/vene rezultând apariţia de cheaguri care astupă (ocluzioneaza) arterele/venele.

Aspirina are cu totul alt efect (blochează o enzimă din trombocite numită ciclooxigenaza prin această reducând capacitatea lor de a se agrega). Aspirina nu împiedică apariţia de anticorpi antifactor IV ceea ce înseamnă că aceşti anticorpi nu au nici o treabă cu aspirina pe care o ignoră complet şi, prin urmare, îşi văd de treaba lor pe trombocite fără să le pese că tu te-ai chinuit să iei aspirina 2 săptămâni”, explică dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, conform Antena 3.

sursă: arhivă

Aspirina este contraindicată

Medicul Gabriel Tatu-Chiţoiu recomandă precauție pacienților în ceea ce privește administrarea aspirinei. El a precizat că există studii care să confirme efectul pozitiv al aspirinelor în prevenirea formării cheagurilor de sânge post-vaccinare.

„Reducerea severă a numărului de trombocite (trombocitopenie) prin mecanismul descris mai sus creşte enorm riscul de hemoragii (digestive, cerebrale) prin simplul fapt că nu mai ai trombocite cu care să te aperi, ele fiind blocate şi îngrămădite prin acţiunea anticorpilor anti factor IV. În acest context exact de aspirina nu ai nevoie! Aspirina, al cărei potenţial de a induce hemoragii este arhicunoscut, poate crește major riscul de hemoragii sau le poate agrava pe cele deja declanşate la aceşti pacienţi cu trombocitopenie post-vaccin”, a mai spus medicul.

El a subliniat că aspirina este contraindicată înainte sau imediat după procedura de vaccinare împotriva Covid.