Evenimentul Zilei > Social > Paracetamolul și aspirina, interzise! Medicii avertizează în privința reacțiilor adverse
Paracetamolul și aspirina, interzise! Medicii avertizează în privința reacțiilor adverse

Paracetamolul și aspirina, interzise! Medicii avertizează în privința reacțiilor adverse

Paracetamolul, unul din cele mai accesate medicamente în lume, va interzis la vânzarea liberă în farmacii.

Francezii au decis să reglementeze vânzarea Paracetamolului. Acest medicament nu mai poate fi eliberat liber. Asta după ce o tânără a murit în urma unei intoxicații. Cumpărase Paracetamol pentru a trata o banală răceală. Cazuri similare s-au înregistrat și în România.

Restricțiile din Franța vizează automedicația. Astfel, medicamentele antitermice precum paracetamolul și aspirina pot fi vândute doar dacă farmacistul consideră că pacientul are într-adevăr nevoie de ele sau dacă acesta prezintă o rețetă eliberată de un medic. Asta pentru că o doză prea mare de paracetamol este extrem de toxică pentru ficat, poate provoca hepatită și chiar decesul.

În urmă cu doi ani, o tânără de 22 de ani a fost găsită moartă în casa ei din Strasbourg, cu intoxicație hepatică acută provocată de paracetamol. În România, un tânăr de 19 ani a fost la un pas de moarte din același motiv, acum două luni. Cele mai bine vândute medicamente fără prescripţie medicală

În România sunt pe bază de aspirină, paracetamol și ibuprofen. În lume, consumul de paracetamol a atrins cote alarmante. În țări precum Canada sau SUA, acest medicament e recomandat pe scară largă, iar în Franța consumul de paracetamol a crescut cu peste 50 la sută în ultimii 10 ani.

„A fost o consecință a liberalizării accesului la medicamentele OTC. Faptul că farmaciștii nu au mai consiliat diverse categorii de pacienți. Paracetamolul este cunoscut că are reacții adverse la nivel hepatic dacă e administrat mai mult de 4 grame pe zi, cinci zile consecutiv. Ibuprofenul necesită precauții foarte mari, chiar contraindicații în patologii cu risc hemoragic crescut, ulcer, putând provoca hemoragie intestinală fatală” consideră Cornel Chiriţă, profesor de Farmacologie la Universitatea de Medicină și Farmacie Bucureşti.

Medicii atrag atenția că interzicerea unor medicamente banale ar avea efecte periculoase. „Interzicerea totală va avea ca efect fie cumpărarea pe căi lăturalnice, fie cumpărarea de pe internet, fie administrarea de antibiotice în loc de antitermice, ceea ce ar fi cel mai grav” spune Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.
Sursa: Libertatea