Anunțul zilei! Medicamentul anti-COVID-19 ajunge în România
- Sabina Popescu
- 31 ianuarie 2022, 11:42
Tratamentul oral Molnupiravir, pastila rivală a Pfizer, a fost autorizat spre utilizare în mai multe state din lume, inclusiv în SUA și Marea Britanie. România primește, luni, 31 ianuarie, 50.000 de cutii de pastilă produsă de Merck, care se administrează în primele zile de boală pentru a-și face efectul. Iată tot ce trebuie să știi despre Molnupiravir!
50.000 de cutii de tratament oral Molnupiravir vor fi livrate astăzi în România, a transmis, săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizând că țara noastră nu a reușit să achiziționeze tratamentul oral Pfizer din cauza faptului că firma farmaceutică a impus „multe condiții”.
România primește astăzi 50.000 de cutii Molnupiravir
„Ne cereau să facem un fond naţional prin care să despăgubim eventualele victime pentru administrarea acestui medicament, nu erau precizări legate de dimensiunea fondului. Ne vedem de treabă, asta e situaţia”, a spus, la acea vreme, Alexandru Rafila, anunțând totodată că „luni, vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir”.
S-au împlinit doi ani de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia SARS-CoV-2 ca urgență mondială de sănătate publică. De atunci până în prezent, specialiștii din Sănătate au venit cu diverse produse terapeutice care să prezinte eficiență ridicată împotriva bolii COVID-19, provocată de coronavirus. Ce trebuie să știm, însă, despre Molnupiravir? Medicul pneumolog Gilda Popescu a explicat informațiile pe înțelesul tuturor.
Medicul Gilda Popescu: „O să aibă și ceva reacții adverse”
„Se pare că noul produs, Molnupiravir, produs de firma Merck, este un antiviral mai specific care să acționeze asupra virusului SARS-CoV-2. El va fi destinat pacienților care pot evolua sever în această formă de boală, deci de la mediu spre sever.
Ce știm în acest moment este că replicarea virală sau înmulțirea virusului începe cam din ziua 1 până prin ziua a 7-a și, de aceea, trebuie făcută o evaluare corectă de către un specialist pentru ca medicația să poată fi administrată și specific pentru cazurile care au nevoie de o astfel de terapie, pentru că, în afară de efectele benefice pe care studiile, cercetările făcute pentru această moleculă terapeutică s-au dovedit eficiente, ca orice medicament, o să aibă și ceva reacții adverse.
Cum se administrează medicamentul anti-COVID-19
Dar ținând cont de beneficiile pe care le poate aduce, adică să ducă la vindecarea rapidă a acestor cazuri COVID-19, atunci medicamentul este bine-venit și așteptat de toată populația, fie că este vorba de personalul din serviciile de sănătate, fie de către populația generală, care se poate îmbolnăvi.
El trebuie administrat în primele 3-4 zile, când apar simptome. Formele asimptomatice sau cu simptomatologie minoră nu au de ce să ia un astfel de antiviral, dar cele la care apar manifestări cu febră, cu alterarea stării generale, cu stare generală proastă, în general, cu mialgii, cu dureri atroce în gât, cu cefalee, deci dureri de cap, după ce vor fi evaluate de către un specialist, vor putea beneficia de acest medicament”, a declarat medicul pneumolog Gilda Popescu într-o intervenție televizată la B1TV.