S-a aflat adevărul despre pastila Molnupiravir. Ce efect are și când ajunge în România

S-a aflat adevărul despre pastila Molnupiravir. Ce efect are și când ajunge în România Sursa foto: pixabay

Un nou studiu a descoperit că antiviralele pentru tratarea COVID-19 rămân foarte eficiente împotriva variantei Omicron în testele de laborator. Iar medicamentul experimental Molnupiravir funcționează împotriva variantei Omicron.

„Concluzia este că avem contramăsuri pentru a trata varianta Omicron. Aceasta este o veste bună. Cu toate acestea, rezultatele vin din testările de laborator”, a declarat Yoshihiro Kawaoka, conducătorul studiului la Universitatea Wisconsin-Madison și virolog la Școala de Medicină Veterinară UW și la Universitatea din Tokyo.

Studiile de laborator au arătat că medicamentul experimental Molnupiravir funcționează bine împotriva variantei Omicron.

Studiile au evaluat activitatea antivirală a Molnupiravirului și a altor agenți antivirali împotriva variantelor COVID care stârnesc îngrijorare, dar Molnupiravir nu a fost încă studiat pe oameni împotriva variantei Omicron, anunță Merck & Co Inc și Ridgeback Biotherapeutics.

Molnupiravirul și pastila rivală de la Pfizer au fost autorizate în Statele Unite în decembrie și sunt considerate instrumente importante împotriva Omicron.

Pfizer a declarat în decembrie că datele de laborator sugerează că medicamentul său, Paxlovid, și-a păstrat eficacitatea împotriva Omicron.

Merck a declarat la începutul acestei luni că pastila sa are un mecanism care poate acționa împotriva Omicron și a oricărei alte variante.

Molnupiravirul a fost autorizat pentru utilizare în peste 10 țări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.

Alexandru Rafila: Luni ajung în ţară 50.000 de cutii cu Molnupiravir

„Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer ne-a pus multe condiţii, nu am reuşit cu ei. Ne cereau să facem un fond naţional prin care să despăgubim eventualele victime pentru administrarea acestui medicament, nu erau precizări legate de dimensiunea fondului.

Ne vedem de treabă, asta e situaţia, în week-end, extindem centrele de recoltare a probelor la nivelul ţării”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Molnupiravir poate fi administrat pacienţilor cu risc crescut şi simptomaticilor. Cercetarea a fost publicată în „New England Journal of Medicine”.

În concluzie, pilula lui Merck, Molnupiravir și Remdesivir, medicamentul intravenos, au fost la fel de eficiente împotriva variantei Omicron ca și împotriva tulpinilor virale anterioare, scrie business-standard.