Duşa a precizat că senatorii si deputatii PSD şi PNL nu vor participa nici la audierea candidaţilor de miniştri în comisiile de specialitate, nici la şedinţa comună a Camerelor de joi, în care se va da votul de învestitură pentru guvernul propus de premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu.
Potrivit lui Duşa, în lipsa parlamentarilor opozitiei, nu se poate îndeplini prima etapă pentru funcţionarea comsiiilor reunite şi anume constatarea cvorumului separate în fiecare comisie de resort a camerei Deputaţilor şi Senatului.
“Eu sunt convins că premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, nici nu va călca pe holurile Parlamentului, ştiind că nu are avizele pentru toţi miniştrii sau că unele avize ar putea fi date fără cvorumul comisiilor, ceea ce constituie o încălcare a Regulamentelor, care au putere de lege", a spus Duşa.
Întrebat cum pot PSD şi PNL contesta eventualele avize ale unor comisii lipsite de cvorum, Duşa a explicat că preşedinţii de comisii care întocmesc avize la audieri fără existenţa cvorumului riscă pedepsirea lor în conformitate cu prevederile Codului penal referitoare la abuzul în serviciu.
"Eu cred că este un abuz în serviciu din partea unui preşedinte care ar semna un aviz luat în comisii fără cvorum. Codul penal pedepseşte şi astfel de situaţii", a spus Duşa.

Duşa a arătat că, deşi are rol consultativ, avizul dat în urma audierii miniştrilor de către membrii comisiilor de specialitate este obligatoriu.“Sunt cel puţin opt comisii unde nu va fi cvorum dacă Opoziţia nu este prezentă. Am atras atenţia că avizul dat de comisii este consultativ, dar este obligatoriu. El trebuie să existe. Nu am primit un răspuns din partea celor care conduceau această şedinţă. Ei sunt conştienţi că aşa este. Într-o comisie fără cvorum nu se poate da un aviz", a spus Duşa.
Persoanele nominalizate pentru funcţiile de ministri în Cabinetul Ungureanu ar urma să fie audiate vor fi audiate astăzi, în comisiile parlamentare, începând cu ora 14.00, iar prezentarea programului de guvernare si votul de învestitura vor avea loc în plenul reunit, joi, de la ora 11.00.