Evenimentul Zilei > Actualitate > Duș rece pentru PSD: Propriile sondaje nu dau șanse la locale candidaților USL în fiefurile PDL
Duș rece pentru PSD: Propriile sondaje nu dau șanse la locale candidaților USL în fiefurile PDL

Duș rece pentru PSD: Propriile sondaje nu dau șanse la locale candidaților USL în fiefurile PDL

Candidaturile comune pe listele USL folosesc social-democraţilor şi liberalilor numai pentru obţinerea unui scor mai bun la nivelul primăriilor de oraşe şi comune. În cazul primăriilor reşedinţă de judeţ şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene controlate de PDL, rezultatele propriilor sondaje comandate luna trecută lovesc în speranţele liderilor PSD şi PNL. În afară de şefia CJ Bistriţa-Năsăud, proprii lor candidaţi nu au şanse să detroneze PDL, majoritatea celor testaţi în aceste studii împotriva actualilor primari şi preşedinţi de CJ-uri PDL şi UNPR plasându-se la 10% în spatele acestora.

La ora actuală, stabilirea candidaturilor se dovedeşte a fi o mare piatră de încercare pentru USL. În mai multe judeţe, reprezentanţii PSD, PNL şi PC contestă rezultatele sondajelor celorlalte partide partenere, în încercarea de a-şi impune pe listele comune de candidatură proprii lor reprezentanţi.

Ameninţati cu pierderea locului de candidat, altor lideri locali, îndeosebi din zona PSD, le-ar surâde revenirea la principiul candidaturilor separate, pe motiv că astfel, PSD şi ACD ar obţine un scor mai bun decât împreună.

Până mai ieri, liderii PSD şi PNL se lăudau că au prea mulţi candidaţi cu şanse. Atât Liviu Dragnea, cât şi Relu Fenechiu susţineau că o bună parte din colegii lor de partid vor trebui să se resemneze cu pierderea unui loc de candidat, pentru respectarea principiului parităţii pe listele comune cu candidaţi ai USL.

Centralizarea de către PSD a sondajelor comandate la nivel judeţean în ultima lună popate avea însă efectul unui duş rece peste capetele prea înfierbântate a liderilor din sediul central din Kisellef.

Potrivit acestor rezultate transmise de către liderii de filiale către centru şi citate de Mediafax, USL va domina alegerile locale cu scoruri de peste 50%, vot politic în mai toate judeţele ţării. aproape toţi liderii de organizaţii social-democrate au transmis scoruri de peste 50%, intenţie de vot politic pentru USL în propriile judeţe: Unora, precum pesediştilor ieşeni, le-a ieşit o prognoză de 70% la viitoarele locale.

În ciuda acestor cifre, efectele reale nu se văd: PSD şi PNL au toate şansele să-şi prezerveze actualele locuri de primari de reşedinţă de judeţ şi de preşedinţi de Consilii Judeţene şi nimic mai mult. Deşi au potenţialul de a a obţine peste 50% la votul politic în aproape toate judeţele, candidaţii USL nu pot detrona adversarii din PDL în niciuna din primăriile marilor oraşe şi preşedinţiile Consiliilor Judeţene deţinute deja de actualul partid de guvernământ.

Şefia CJ Bistriţa-Năsăud, singura piatră clătinândă din zestrea PDL

Singurele şanse de succes le-ar putea avea candidaţii promovaţi de PSD pentru şefiilor CJ-urilor Bistriţa-Năsăud, Iaşi şi Neamţ şi asta în cazul în care liberalii şi conservatorii vor consimţi să susţină un astfel de candidat la locale, lucru improbabil în momentul de faţă din cauză disensiunilor existente între filialele judeţene tocmai pe tema celui mai potrivit candidat. Conform sondajelor PNL realizate în luna iulie-august, nivelul celorlalte judeţe controlate în prezent de PDL, candidaţii USL testaţi în sondaje nu au reuşţit că se claseze decât la 8-10 procente în spatele democrat-liberalilor.
De altfel, Uniunea stă mai bine la candidaturile pentru preşedinţiile Consiliilor Judeţene. Din cele 15 Consilii deţinute de PDL şi UNPR, candidaţii USL sunt plasaţi la procente aproape egale cu cei ai PDL în Bistriţa-Năsăud, Iaşi şi Neamţ.
Preşedintele PDL al CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu, este cotat, conform sondajelor PSD, cu 37%, în timp ce candidatul USL, Radu Moldovan, ar avea 40%. Cum diferenţa dintre cei doi este în marja de eroare a sondajului, liderii PSD vor comanda o nouă cercetare în toamnă, pentru a vedea dacă Moldovan se menţine peste Rusu în intenţia de vot.
"Ghimpele" UNPR
La Iaşi, lucrurile sunt mult mai complicate. La preşedinţia CJ Iaşi, Constantin Simirad, susţinut de UNPR ar avea emoţii doar dacă din partea USL ar candida Tudor Ciuhodaru, sprijinit de PC care, în sondajele PSD, ar fi pe primul loc, cu 5% peste Simirad, cotat la aproape 25%. Totuşi, Simirad îi devansează pe candidaţii liberali Relu Fenechiu şi Cristian Adomniţei, deşi la nivelul judeţului, USL înregistrează, pe votul politic, 71%.
La Neamţ, tot UNPR pune beţe în roate calculeleor social-democrate. Deşi preşedintele PDL al CJ, Vasile Pruteanu, are doar 35% în sondajele PSD, el fiind cu 10% peste posibilii candidaţi ai Uniunii, Alin Antochi şi Dorinel Ursărescu, intrarea în cursă a lui Culiţă Tărâţă, din partea UNPR, sau a lui Ioan Munteanu, ca independent, ar putea tranşa cursa electorală în favoarea unuia din ei: ambii au puţin peste 25%, spre desoebire de candidaţii USL, cotaţi la 10-15%.
La nivelul celorlalte judeţe cu şefi de CJ-uri democrat-liberali, candidaţii PDL, cu 10% peste cei ai USL, social-democraţii se confruntă cu perspective unor candidaţi PDL cotaţi în propriile sondaje cu procente între 40 şi peste 50%.
Cu o cotă de peste 55% în judeţ, la Alba, pedelistul Ion Dumitrel are puţin peste 40%, în timp ce “usl-aşii" Teodor Atanasiu şi Ioan Florea nu trec vreunul de de 30%. La votul politic, USL trece de 55% pe judeţ.
În Arad, fief-ul lui Falcă, omul său din fruntea CJ, Nicolae Ioţcu, are deja peste 50% în sondajele PSD. Cu toate acestea, filiala PSD cred că USL va lua 52% în judeţ.
Preşedintele PDL al CJ Botoşani, Mihai Ţăbuleac, are în sondajele PSD în jur de 35%, cu 8-10 procente peste candidaţii USL testaţi, Gheorghe Marcu şi Florin Ţurcanu. Totuşi, USL ar obţine, conform aceloraşi sondaje, 68% pe judeţ, arată Mediafax, citându-i pe liderii de filiale.
Sorin Frunzăverde, cel mai bine cotat democrat-liberal în sondajele PSD
Sorin Frunzăverde, preşedintele PDL al CJ Caraş-Severin, este cotat cu peste 60% în sondajele PSD, care creditează USL, la votul politic, cu puţin peste 50% în judeţ.
Alin Tişe, preşedintele PDL al CJ Cluj, ar obţine, de asemenea, un nou mandat, el având peste 50% intenţie de vot, în timp ce Horia Uioreanu nu trece de 30%, deşi, la votul politic, USL trece de 50% pe judeţ.
De linilte are parte şi un alt om al Elenei Udrea. Preşedintele PDL al CJ Dâmboviţa, Florin Popescu este creditat de sondajele adversarilor săi politici cu peste 50%, în timp ce candidatul USL, Adrian Ţuţuianu, nu trece de 30%. Scorul USL pe judeţ la votul politic depăşeşte cu puţin 50%.
Cristache Rădulescu, preşedintele PDL al CJ Ilfov, ar obţine, potrivit sondajelor PSD, puţin peste 35%, în timp ce candidaţii USL, Robert Negoiţă şi Marian Petrache, sunt cotaţi la 25-30%.
Preşedintele PDL al CJ Maramureş, Mircea Man, conduce, în sondajele PSD, cu aproape 40%, candidaţii USL, Teodor Ardelean şi Călin Matei, obţinând cel mult 30%. La nivelul judeţului, la votul politic, USL ar obţine 57%.
Mariu Balu, preşedintele PDL al CJ Mehedinţi, este cotat de sondajele PSD cu peste 40%, în timp ce Adrian Duicu, cel mai bine clasat candidat al USL, ar obţine 25%.
Preşedintele PDL al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, ar obţine, potrivit sondajelor PSD, în jur de 37%, în timp ce Cătălin Nechifor, candidatul USL, ar obţine 26%. La nivelul judeţului, pe votul politic, USL înregistrează în schimb 64%.
Şi preşedintele PDL al CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, ar obţine un nou mandat, el fiind cotat de sondajele PSD la 48%.
Zero capitale de judeţ în fiefurile PDL
La nivelul primarilor, USL are motive şi mai serioase de îngrijorare. La Alba-Iulia, primarul PDL Mircea Hava este cotat la 44%, candidaţii USL testaţi în sondaje, Ioan Dârzu şi Călin Potor, trecând cu puţin de 30%.
La Arad, primarul PDL Gheorghe Falcă are, conform sondajelor PSD, peste 60% în intenţia de vot, deşi USL ar obţine, la votul politic, peste 50% în judeţ.
În Botoşani, primarul PDL Cătălin Flutur este cotat, potrivit sondajelor PSD, la peste 40%, în timp ce candidatul USL, Gabriel Oprişanu, are cu aproximativ 10 procente mai puţin.
La Braşov, primarul PDL George Scripcaru ar obţine aproape 48%, în timp ce candidaţii USL, Adrian Atomei sau Cătălin Leonte, ar obţine cu 12-13% mai puţin. Pe judeţ, la votul politic, USL ar fi votat de 61% din cei chestionaţi.
La Cluj-Napoca, primarul PDL Sorin Apostu, ar fi preferat de peste 50% dintre alegători, niciunul dintre candidaţii USL netrecând de 30%.
În Târgovişte, primarul PDL Gabriel Boriga, are, conform sondajului local al PSD, 10 procente în faţa candidaţilor PNL şi PSD.

"Penalul" Solomon, peste Olguţa Vasilescu la Craiova
Anchetat pentru corupţie, primarul din Craiova, Antonie Solomon, anunţat recent ca reconvertit la UNPR) are, potrivit sondajelor PSD, peste 45% întenţie de vot. Cel mai bine clasat candidat al USL, Olguţa Vasilescu ar obţine puţin peste 30%.
În Hunedoara, primarul UNPR din Deva, Mircian Muntean, şi-ar păstra, de asemenea, mandatul, el fiind cotat la peste 40%, toţi cei trei candidaţi USL testaţi de sondaje, Florin Oancea, Cosmin Nicula şi Petre Mărginean, obţinând sub 30%.
În Mehedinţi, primarul PDL din Drobeta Turnu Severin, Gheorghe Constantin, este cotat, conform sondajului PSD, la peste 40%, în timp ce candidaţii PSD sau PNL nu trec de 25%.
Primarul PDL din Târgu-Mureş, Dorin Florea, are în sondajele PSD peste 50% la intenţia de vot.
Primarul PDL din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este creditat cu peste 15 procente în faţa candidaţilor USL.
Şi primarul PDL de Slatina, Bogdan Vâlcov, ar câştiga, potrivit sondajului PSD, un nou mandat, el fiind creditat cu peste 60%, în timp ce candidatul USL cel mai bine plasat, Marius Oprescu, nu ar obţine mai mult de 20%.
În Prahova, primarul PDL din Ploieşti, Liviu Volosevici, are 10 procente, în sondajele PSD, înaintea celor doi posibili candidaţi ai USL, Adrian Semcu sau Iulian Bădescu.
Primarul PDL din Suceava, Ion Lungu, are o intenţie de vot de 43%, în timp ce candidatul PNL cel mai bine plasat, Alexandru Băişanu, ar obţine 25%.
La Tulcea, niciunul dintre candidaţii USL, Dan Drăniceanu şi Corneliu Chistrugă, nu trece în sondaje de 35%, actualul primar PDL Constantin Hogea fiind creditat cu peste 40%.
Primarul PDL din Râmnicu-Vâlcea, Romeo Rădulescu, are în sondajele PSD peste 60%, în timp ce Emilian Frâncu, cel mai bine clasat candidat USL, este cotat la aproximativ 20%.
Cum contracarează PDL şi UNPR procentul USL de peste 50% în județe
Sondajele realizate de PSD la nivel judeţean dau impresia la prima vedere că proprii candidaţi nu au aproape nici o şansă să disloce , împreună cu PNL, reprezentanţii democrat-liberali din marile oraşe şi municipii capitale de judeţ, În schimb, USL ar urma să domine majoritatea judeţelor la capitolul primării de comune, consilieri locali şi judeţeni. Totuşi, în ultimele luni, nu a existat zi în care un primar de comună sau de oraş, fie social-democrat, fie liberal, să nu-şi anunţe inetnţia de migarea politică spre UNPR sau PDL la viitoarele alegeri locale.
Fondurile de stat controlate de actualii guvernanţi, dar şi perspectiva a încă patru ani de posibilă opoziţie i-au făcut pe aceştia să-şi uite principiileşi partidul căruia îi datorează, în parte, actualul mandate de edil. O hemoragie intensă de astfel de primari din spre USL spre actuala putere este cu atât mai dureroasă cu cât edilii în funcţie constituie coloana vertebrală pe care un partid politic îşi bazează desfăşurarea şi succesul unei campanii electorale.
În prezent, instituţia primarilor este una care se bucură de un grad ridicat de încredere în rândurile românilor, între 40-50%, conform ultimelor sondaje care au abordat această problemă.
Cu abilităţi organizatorice, cunoscut şi ascultat de membrii comunităţii locale pe care o conduce, edilul este cel de care depinde soarta alegerilor parlamentare. Partidul care va controla în colegiile uninominale cei mai mulţi primari după alegerile din 2012, va avea prima şansă la scrutinul general, situaţie binecunoscută de PDL şi UNPR care şi-au intensificat în ultima vreme racolările de primari din rîndurile opoziţiei, în special dintre candidaţii cu şanse care riscă să fie sacrificaţi pe altarul parităţii în USL.

CITIȚI ȘI:

  • Sondaj: USL cade sub 50% intenţie de vot
  • Sondaje măsluite pentru liniştea lui Antonescu şi Ponta
  • Sondaj realizat de institutul lui Dan Voiculescu: USL, cotată cu 59% 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: