„Știm că astăzi instituția căsătoriei și a familiei sunt în criză”, a declarat Suveranul Pontif, în deschiderea Humanum Colloquium, programat pe durata a trei zile, între 17 și 19 noiembrie. Sărăcia și „bolile sociale” afectează într-o măsură mai mare femeile și copiii, ca urmare a divorțurilor și a declinului valorilor familiale, a zis șeful Bisericii Catolice.

„Copiii au nevoie să crească într-o familie cu mamă și cu tată”, a afirmat Papa. Fără a numi explicit căsătoriile homosexuale, Francisc le-a cerut participanților să nu se lase „înșelați de noțiuni politice”, în care familia „se bazează pe ideologii sau concepte valabile doar într-o anumită perioadă a istoriei”. Și a adăugat: „Familia este familie. Nu poate fi definită prin noțiuni ideologice. Tinerii nu trebuie să cedeze în fața otrăvii efemerului.”

Schimbarea Papei este uluitoare. Cu numai câteva săptămâni în urmă, câțiva dintre cardinalii apropiați lui Francisc au luat prin surprindere Sinodul, promovând într-un document o apropiere a Bisericii Catolice de homosexuali: „persoanele homosexuale au daruri și calități de oferit comunității creștine”.

Mai mult, fapt fără precedent, documentul arăta o cvasi-recunoaștere a uniunilor homosexuale: „Fără a nega problematicile morale legate de uniunile homosexuale, luăm act că există cazuri în care sprijinul reciproc până la sacrificiu constituie un ajutor prețios în viața partenerilor.”

În fine, Vaticanul mângâia părintește pe creștet adopțiile de copii de către cuplurile homosexuale: „Biserica acordă o atenție specială copiilor care trăiesc cu cuplurile de același sex, insistând că exigențele și drepturile celor mici trebuie întotdeauna plasate pe primul plan”.

Cele trei puncte au produs o iritare vădită în rândurile episcopilor conservatori. Aceștia s-au mobilizat, iar punctele respective nu au întrunit majoritatea voturilor pentru a fi adoptate. Curios, însă, ele nu au fost retrase din document, care va servi ca punct de plecare pentru un nou Sinod, în 2015.