„Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, la TNB

„Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, la TNB

Teatrul Naţional Bucureşti deschide stagiunea 2015 - 2016 cu o comedie românească: „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, dar şi cu o expoziţie a doi apreciaţi artişti japonezi.

Teatrul Naţional Bucureşti  ne invită astăzi, 18 septembrie, în prima seară a noii stagiuni 2015-2016. De la ora 19.30, la Sala Studio, ne vom reîntâlni cu piesa lui Iulian Margu, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, un titlu cu lipici, transformat de regizorul Ion Caramitru într-un spectacol agreabil şi antrenant, cu impact la publicul invitat să „plutească” pe ritmurile valsului lui Chopin, de la o epocă la alta, de la o generaţie la alta, ascultând povestea, întinsă pe câteva decenii, a unei familii greu încercate, de istorie, de destin şi a unui pian celebru, călător prin timp…

 Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile, și a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei.

„O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puțin așa am văzut-o eu”, ne încredinţează regizorul Ion Caramitru. „Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înțelegerea deplină a poveștii. Ca stil, are și un soi de umor frust și unul derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică ce sparge tiparele timpului și spaţiului". Sau, altfel spus, „o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat”, cum spune autorul piesei (sursa www.tnb.ro).

Premiere

În decursul acestei stagiuni, piesa românească va prilejui câteva premiere, între care și două proiecte incluse în cea de-a doua etapă a programului 9G la TNB: „After Hours”, piesă scrisă şi regizată de tânărul actor Radu Iacoban, care vine spre Naţional după cinci proiecte izbutite la Independenţi precum şi „(D)efectul Placebo”, un proiect colectiv, coordonat de Alexandra Pâzgu, dramaturg şi Ştefan Lupu, regizor.

 O întâlnire cu dramaturgia poloneză contemporană, reprezentată de una din cele mai tinere şi mai apreciate autoare, Dorota Maslowska ne va prilejui apropiata şi bine-aşteptata premieră semnată, inconfundabil, Radu Afrim: „Între noi e totul bine”. Pe scena sălii Pictura vor urca nume îndrăgite ale teatrului românesc, pe care le-aţi întâlnit şi în precedentele montări ale regizorului la TNB: Marius Manole, Natalia Călin, Liliana Ghiţă, Florentina Ţilea, Istvan Teglaş şi, la debut pe această scenă, binecunoscuta Dorina Chiriac - în dublu - rol principal: Fetiţa Metalistă și Scenarista!

Expoziție de fotografie japoneză

 Tot vineri, 18 septembrie, odată cu deschiderea noii stagiuni 2015-2016, va avea loc, la ora 18.00, în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional Bucureşti,  vernisajul unei duble expoziții de fotografie semnată de artiștii fotografi japonezi, domnii  Yoshinori Hashimoto și Masanobu Yoshimura. Expoziţia, care se înscrie în programul TNB-Parateatral/Arte vizuale va fi deschisă publicului spectator până la data 10 octombrie 2015.