Dulceața de căpșuni. Secretul pentru ca preparatul să reziste mai mult

Dulceața de căpșuni. Secretul pentru ca preparatul să reziste mai mult dulceață de căpșuni. sursă foto: unsplash

Dulceața de căpșuni este un deliciu culinar adorat de mulți, însă puțini cunosc secretul pentru a-i prelungi durata de viață. Prin combinarea unor tehnici de preparare și conservare adecvate, este posibil să menținem prospețimea și aroma acestui desert timp îndelungat.

Dulceața de căpșuni. Sfaturi de care e bine să țină cont orice gospodină.

Când decizi să faci dulceață de căpșuni, este important să respecți câteva reguli simple pentru a obține un rezultat reușit. Un aspect crucial este alegerea fructelor.

Pentru a prepara dulceața de căpșuni, este recomandat să folosești fructe rotunde, mici și coapte. Pentru fiecare kilogram de căpșuni, vei avea nevoie de un kilogram de zahăr, o lămâie și o linguriță de rom de bună calitate.

Căpșunile se spală cu atenție, li se îndepărtează codițele și se lasă la scurs. Fructele se așază într-un recipient mare, cu o capacitate de 2 - 4 litri, iar zahărul se adaugă în proporție egală, respectiv 1:1, în raport cu cantitatea de căpșuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se omogenizează bine zahărul și căpșunile, apoi se lasă la temperatura camerei pentru aproximativ 1 - 2 ore. Acestea pot rămâne și mai mult timp, deoarece acest lucru facilitează eliberarea sucului din fructe, ceea ce va face procesul de fierbere mult mai ușor.

Se încălzește vasul la foc mediu și se aduce amestecul la punctul de fierbere. Apoi, se adaugă romul și zeama de lămâie, amestecând constant pentru a evita arderea. După ce amestecul începe să fiarbă, se reduce temperatura la foc mic și se continuă fierberea. Se amestecă din când în când.

Pe parcursul fierberii, dulceața va începe să se îngroașe și să capete o consistență mai vâscoasă. Pentru a testa consistența, se poate picura o cantitate mică pe o farfurie rece.

Când dulceața devine groasă și nu mai curge, este semn că este gata. Un truc tradițional spune că trebuie să fii atent la fructe și să le observi cum se ridică la suprafață și plutesc în sirop, conform a1.ro.

Când dulceața atinge consistența dorită, se îndepărtează vasul de pe foc și se lasă să se răcească. Între timp, se pregătesc borcane curate și uscate pentru a fi umplute cu preparatul.

Căpșunile românești

Căpșunile românești. Sursa foto: Pixabay

După ce umpli borcanele cu dulceață, acestea se închid hermetic. Apoi, dulceața trebuie să se răcească complet în borcane. Acestea se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.

Secretul pentru ca preparatul să reziste mai mult

Dacă dorești să prelungești durata de păstrare a dulceții, poți folosi un truc tradițional, cunoscut mai ales de către bunici. Ei adăugau uneori o aspirină în compoziție.