Evenimentul ZileiActualitateDSV în alertă. Zeci de mistreți bolnavi de pestă porcină în Caraș Severin

DSV în alertă. Zeci de mistreți bolnavi de pestă porcină în Caraș Severin

DSV în alertă. Zeci de mistreți bolnavi de pestă porcină în Caraș Severin
DSV în alertă. Zeci de mistreți bolnavi de pestă porcină în Caraș Severin. Autoritățile au luat măsuri pentru restrângerea bolii.

Câteva zeci de cazul de porci mistreți bolnavi de pestă porcină au fost descoperite în fondurile de vânătoare din județul Caraș Severin. Autoritățile sanitar veterinare din Caraș Severin atrag atenția asupra înmulțirii focarelor de pestă porcină pe raza județului.

DSV în alertă. Zeci de mistreți bolnavi de pestă porcină

Boala se răspândește prin intermediul porcilor mistreți din fondurile de vânătoare dar poate ajunge și în gospodăriile populației. Analiza mai multor probe prelevate de la porcii mistreți, analizate la Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) a confirmat prezenţa virusului de pestă porcină africană. Animalele provin din din mai multe fonduri de vânătoare din județ, după cum relatează resita.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma confirmării virusului, autoritățile sanitar-veterinare au luat măsuri pentru restrângere a răspândirii bolii. Astfel, s-a trecut la ridicarea cadavrelor de animale bolnave, s-a făcut dezinfecția zonelor și au fost aplicate măsuri de restricție.

Potrivit reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Caraș-Severin, în județ sunt active trei focare de pestă porcină africană la porci domestici. Este vorba despre un focar mai vechi, la Sacu și de alte două focare noi, confirmate la Bocșa.

Măsuri propuse de DSV Caraș Severin

Conform unei informări emise pentru presă, Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Caraș Severin a adoptat un set de măsuri între care:

– în zona afectată se recoltează integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire;

– se vor efectua inspecţii/patrulări zilnice pentru depistarea de mistreţi morţi/bolnavi;

– se vor recolta probe de la mistreţi găsiţi morţi pentru examen PPA si se vor trimite la DSVSA Caras-Severin;

– schimbarea hainelor si încălţămintei cu care s-a efectuat deplasări în fondul de vânătoare;

– păstrarea carcaselor identificate corespunzător de la mistreţii recoltaţi prin împuşcare în condiţii optime, respectiv cameră frig, lăzi frigorifice până la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator;

– în zonele de frontiera cu Republica Serbia, se vor vâna toți mistreţii și prădătorii specifici, cu echipe de vânători autorizaţi, personal silvic și MAI.

Recomandările autorităților. DSV în alertă. Zeci de mistreți bolnavi de pestă porcină în Caraș Severin

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Boala este letală în cazul animalelor și, în plus, poate produce pagube economice serioase. Diagnosticarea unui singur animal bolnav, într-o fermă sau gospodărie atrage sacrificarea întregului efectiv.

Drept urmare, autoritățile fac apel la populație să respecte măsurile de restricție cu privire la circulația animalelor și să se informeze înainte de achiziționarea porcilor. DSV recomandă să fie cumpărați doar din zone în care nu s-a manifestat pesta porcină africană.


Accesează: