Dronele iraniene au la bord tehnologie occidentală. Experții militari se întreabă cum este posibil

Dronele iraniene au la bord tehnologie occidentală. Experții militari se întreabă cum este posibil Ucraina a lansat producția unei drone similară cu Shahed, pe care o folosește Rusia. sursa foto: Telegram

Deși Iranul se află sub incidența unor sancțiuni economice foarte severe, tehnologia occidentală ajunge foarte ușor în această țară. Dronele iraniene doborâte în Ucraina au la bord echipamente europene.

După doborârea mai multor drone iraniene, experții militari au ajuns la concluzia că acestea au fost construite cu echipamente electronice produse în Europa.

Conflict Armament Research (CAR), o companie din Marea Britanie, a investigat echipamentele care se aflau la bordul dronei Shahed 136, care a distrus sistemul ucrainean de furnizare a energiei electrice.

Specialiștii britanici spun că aceste drone sunt propulsate de un motor, care a fost construit în Germania, fiind cumpărată ilegal de Iran, acum 20 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, inginerii militari din Marea Britanie au mai ajuns la concluzia că tehnologia iraniană copiază foarte bine, planurile unor drone folosite de armate din NATO, ceea ce înseamnă că spionii Iranului și-au făcut foarte bine datoria.

Dronele iraniene dotează armata rusă

De la începerea conflictului din Ucraina, Rusia a cumpărat peste 1.700 de drone Shahed 136, pe care le-a folosit în operațiunea militară specială.

Acum, analiștii militari susțin că Rusia ar putea să ofere anumite tehnologii Iranului, pentru a dezvolta mai bine sistemele de drone.

De exemplu, o astfel de dronă Shahed 136 are un preț de vânzare de 20.000 de dolari, în timp ce o rachetă de croazieră Kalibr, produsă de Rusia, costă câteva milioane de dolari. Deși dronele Shahed nu sunt foarte precise, sunt preferate de militari datorită prețului lor foarte scăzut.

Rusia și Iran au relații to mai bune

În ultima perioadă, relațiile diplomatice dintre Rusia și Iran s-au îmbunătățit substanțial, cele două țări având nevoie una de cealaltă. Rusia vrea drone și rachete balistice, în timp ce Iranul își dorește o accelerare a schimburilor comerciale.

În ultimul an de zile, Rusia a devenit cel mai mare investitor în Iran, fapt ce atestă că teoria relațiilor strânse dintre cele două state, este una funcțională.

La finalul anului 2022, oficiali din cele două țări au semnat un acord, prin care Iranul acceptă să transfere tehnologia de fabricație a dronelor Shahed în Rusia, unde urmează să fie produse într-o nouă fabrică, potrivit stiripesurse.