Forţele ruse au folosit în Ucraina drone kamikaze, iar Iranul a acceptat că înainte de a începe războiul a vândut un anumit număr de drone. Conform SUA, Iranul a devenit din punct de vedere militar "susţinătorul numărul unu" al Rusiei şi din luna august şi până în prezent au fost livrate sute de drone forţelor ruse.
Conform surselor serviciilor secrete din Occident, sprijinul Iranului se va intensifica în lunile următoare, astfel că va vinde Rusiei sute de rachete balistice.
Mai mult, sursele informează că aceste două ţări intenţionează să deschidă o linie comună de producţie pentru a fabrica drone.
Pe lângă faptul că Moscova cooperează cu Teheranul în domeniul dezvoltării armanentului şi în cel al instrucţiei, intenţionează să şi vândă elicoptere şi sisteme de apărare antiaeriană.
În luna iunie, între Teheran şi compania energetică rusă Gazprom a fost semnat un acord în valoare de 40 de miliarde de dolari privind câmpurile cu petrol şi gaze naturale din Iran.
Entuziasmul nuclear
Apropierea dintre Iran, care se opune politicilor SUA şi care doreşte să fugă de sancţiunile internaţionale, şi Rusia reprezintă o serioasă ameninţare pentru regiune. În fruntea acestor ameninţări se află entuziasmul nuclear al Iranului. Negocierile nucleare dintre Iran şi Occident au intrat în impas odată cu retragerea Washingtonului din acordul nuclear încheiat între Teheran şi puterile mondiale în anul 2018.
Teheranul şi-a reluat activitatea nucleară care fusese restricţionată.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunţă că în acest moment, Iranul deţine 43 de kilograme de uraniu îmbogăţit cu până la 60%.
Acest procent înseamnă material ce poate fi fragmentat pentru o armă nucleară. Totuşi, Teheranul trebuie să proiecteze o bombă şi un sistem de aprindere. În imediata apropiere a Iranului se găseşte liderul rus Vladimir Putin, care ameninţă lumea cu un atac nuclear, care invadând Ucraina a generat o mare instabilitate la nivel mondial. Regimul iranian, care a slăbit din cauza protestelor din interior care durează ani de zile şi a sancţiunilor din exterior, îl poate folosi pe Putin drept atu pentru a supăra SUA. Iar Moscova consideră, în acest moment, Teheranul drept un partener-cheie şi o sursă potenţială de armament. În cazul în care Iranul va îmbogăţi uraniu cu până la 90%, există riscul ca cealalată putere nucleară din regiune, Israelul să atace militar Iranul.
Limitele confuze ale parteneriatului
Este dificil de spus în acest moment limitele parteneriatului militar dintre două ţări opace, cu ideologii diferite, dar care s-au unit într-un scop şi care sunt puse la colţ atât diplomatic, cât şi economic. Conform unor ştiri Rusia ar oferi Teheranului sprijin care ar consta în tactici pentru a reprima protestele opozanţilor din Iran.
Pe măsură ce Iranul şi Rusia se apropie eonomic, politic şi militar pe fondul opoziţiei faţă de SUA, vor dori ca dinamicile regiunii să se configureze după propriile lor obiective strategice. Ceea ce anunţă o perioadă de serioasă instabilitate şi confruntări în spaţiul geografic în centrul căruia se află Turcia, notează cumhuriyet.com.tr
(Traducerea Rador)