Dronă militară descoperită în apropierea țărmului românesc. Echipamentul a fost predat MinisteruluI Apărării. VIDEO

Dronă militară descoperită în apropierea țărmului românesc. Echipamentul a fost predat MinisteruluI Apărării. VIDEO

O dronă militară a fost găsită în Marea Neagră în vecinătatea țărmulului românesc. Echipamentul a fost predat Ministerului Apărării.

Descoperirea a fost făcută de un echipaj al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), la finalul săptămânii trecute. Drona plutea pe apă, la o distanță de aproximativ 41 de mile marine de ţărm.

Informația a fost prezentată pe contul de Facebook, de un angajat al ARSVOM, la scurtă vreme după descoperirea dronei pe Marea Neagră.

„Surprizele de sâmbătă … o geamandură pierdută în larg la vreo 41 de mile marine de coastă, o dronă imensă pescuită din apa Mării Negre + bonus două zburătoare mici obosite poposite în comanda de navigație. Şi ziua nu s-a încheiat ...” a anunţat lucrătorul ARSVOM, pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drona găsită de ARSVOM a fost predată Ministerului Apărării Naţionale, instituţie căreia i-ar aparţine acest obiect. Poliţia de Frontieră a anunţat luni că drona a fost predată Ministerului Apărării.

„În referire la subiectul apărut în presă privind drona găsita de ARSVOM, vă informez că, aceasta a fost predată MApN. Pentru detalii contactaţi reprezentaţii MApN”, transmite Garda de Coastă.

România ar putea produce drone militare

România ar putea produce drone militare după ce MApN a obținut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.

Una dintre oferte a venit din partea companiei Thales care a propus României drona tactică Watchkeeper X, dezvoltată din drona Hermes 450 al israelienilor de la Elbit. Reprezentanții societății Thales vizează o cooperare astfel încât drona să fie produsă în țara noastră.

Reprezentantul Thales România a arătat că în cazul în care Armata va alege drona Watchkeeper aceasta va fi asamblată și personalizată în România, iar mai multe componente vor fi produse local, în cadrul mai multor firme din industria de apărare din țară.

O linie de ansamblare pentru aceste echipamente ar putea fi înființată în România, iar parte din componente să fie produse de firme precum Romaero, IAR sau Aerostar