Drogurile îi transformă pe tinerii din Cluj în ”zombi”. Ultima scenă: Parcul Central unde patru tineri erau ”loviți”

Drogurile îi transformă pe tinerii din Cluj în ”zombi”. Ultima scenă: Parcul Central unde patru tineri erau ”loviți”

În ultima vreme, fenomenul drogurilor a luat o amploare nemaivăzută, în Cluj Napoca. Zeci de tineri sunt filmați în diverse ipostaze, în timp ce se droghează sau în timp ce dorm pe asfalt, în stații de autobuz, în fața unor scări de bloc sau chiar în parcurile publice.

Ultima imagine ”hard” este de acum două zile, cu patru tineri, suprinși în Parcul Central din Cluj Napoca, acolo unde, peste câteva săptămâni se va desfășura celebrul festival Undolt. Cei patru tineri, păreau ca după ce au tras pe nas celebrele etnobotanice.

În fața acestui fenomen, autoritățile par neputincioase. Procurorul șef al DIICOT Cluj, Florin Mornăilă spune că, primii care ar trebui să intervină și să își facă treaba ar trebui să fie polițiștii și jandarmii. Cele două instituții, ar trebui să fie, în prima linie în combaterea acestui fenomen, având atribuții pe linie de ordine publică. Cu toate astea, sesizări nu prea sunt. ”Noi, la DIICOT avem posibilitatea să facem dosare penale. Dar sesizările ar trebui să le facă Poliția și Jandarmeria. Se constată o scădere a vârstei celor care consumă droguri. Acum s-a ajuns să avem cazuri ale unor elevi de gimnaziu. Acest consum de droguri ar trebui combătut și prin implicarea societății”, spune procurorul Mornăilă.

Tinerii din Cluj, care se droghează cu etnobotanice sau cu hașiș, au ajuns să facă asta chiar și în autobuzele Companiei de Transport Public. O înregistrare video îi arată pe doi tineri care se ”rup”, fumează un joint cu marijuana, într-un autobuz care circula pe linia 36 din Cluj Napoca. ”Eu cred că acest consum trebuie combătut nu prin legea penală. Agenția Națională Antidrog trebuie să meargă prin școli, unde să le prezinte elevilor filme cu efectul devastator pe care drogurile le au asupra consumatorilor. Societatea trebuie să conștientizeze că este o problem și că trebuie să se implice”, mai spune procurorul șef al DIICOT Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetatorul șef al DIICOT Cluj mai spune că oamenii trebuie să se sune la 112 și să sesizeze consumul de droguri. ”Polițiștii și jandarmii știu ce au de făcut. Statistic numărul dosarelor nu au crescut de anul trecut, dar asta nu înseamnă că fenomenul nu există. În jurul școlilor nu prea există cazuri, dar acolo unde au fost am intervenit. Am gasit niște cuiburi. Noi le urmarim și când constatăm că trebuie destructurate, aceste grupări, noi o facerm. Acum nu mai există magazine unde să se vândă astfel de prafuri, sunt închise din 2010, dar există mici afaceri personale să zic așa. Noi încercăm să vedem de unde vine marfa”, a mai spus procurorul Mornăilă.