Drama prin care a trecut Margaret Thatcher, prima femeie premier din Anglia. Boala a transformat-o complet

Drama prin care a trecut Margaret Thatcher, prima femeie premier din Anglia. Boala a transformat-o completSursa foto: David Fowler | Dreamstime.com

Margaret Thatcher a fost prima femeie care a ocupat fotoliul de premier al Marii Britanii. Ea a avut trei mandate, în perioada 1979-1990, și a fost numită „Doamna de fier“ datorită abilităților de lider și a politicii fără compromisuri. În ultimii ani din viața s-a confruntat cu o adevărată dramă, luptându-se cu o boală cruntă, pe care nu a vrut să o recunoască.

Margaret Thatcher va rămâne mereu în istoria Angliei drept „Doamna de fier”. Ea a fost prima femeie care a ocupat postul de prim-ministru al Marii Britanii și a reușit să se mențină în funcție timp de trei mandate consecutive, în perioada 1979 - 1990.

În 1993, Margaret Thatcher și-a publicat memoriile. Cartea a avut un succes extrem de mare, în librăriile londoneze fiind coadă. Deși își încheiase mandatul în urmă cu doi ani, ea era încă o prezență de temut pe scena politică. Avea notorietate și nu se ferea să își spună părerile prin discursuri acide susținute pe scene din întreaga lume.

„Doamna de fier” era încă extrem de populară și un nume sonor în politică, însă în 1993 au început să apară primele semne ale bolii. Robin Harris, consilier personal și confident al liderului timp de mai bine de 30 de ani, a dezvăluit că Margaret Thatcher începuse să își piardă concentrarea și întâmpina dificultăți în asimilarea informațiilor mai complexe, lucruri cu care nu se confruntase înainte.

Starea de sănătate a primei femei premier din Anglia s-a deteriorat destul de repede. În doar trei ani de la primele semne ale bolii, Thatcher ajunsese aproape surdă. A apelat la aparatele auditive, însă nu reușea să se le accepte. Potrivit lui Harris, acesta a fost momentul în care „Doamna de fier” a început să trăiască o adevărată dramă.

Boala care i-a afectat creierul lui Margaret Thatcher, prima femeie premier a Angliei

Margaret Thatcher devenise aproape sursă, iar din acest motiv, cei care încercau să vorbească cu ea, erau nevoiți să țipe. De multe ori ea nu le răspundea sau îi era dificil să poarte o conversație. Pierderea auzului o făceau pe „Doamna de fier” să fie dezorientată și îi scotea în evidență problemele mintale.

Boala lui Thatcher nu a fost comunicată publicului larg, iar mulți dintre contestatarii ei susțineau că a are probleme de înțelegere și orientare din cauza consumului excesiv de alcool. Persoanele care intrau în contact cu ea spuneau că este „senilă” și îi vorbeau rar și tare. Acest comportament al oamenilor din jur o deranja foarte tare pe „Doamna de fier”.

În timp ce boala evolua, ea se simțea neajutorată și umilită. Lupta cu boala nu a fost singura dramă prin care a trecut Margaret Thatcher. Relația cu soțul ei s-a deteriorat, iar singurul subiect pe care în mai avea în comun cu acesta erau banii.

Margaret Thatcher a încercat să scrie o carte despre afaceri internaționale în 2001, însă s-a dovedit o mare provocare. Boala îi afecta din ce în ce mai tare memoria, iar atunci când se apropia de finalul volumului, nu mai reușea să țină minte nimic, așa că recitea de multe ori ceea ce scria.

„Doamna de fier” mergea periodic la medic și se folosea de aceste vizite pentru a demonstra că este încă în deplinătatea facultăților mintale. Refuza să recunoască faptul că se confruntă cu o boală cruntă.

Ultimul discurs al „Doamnei de Fier”

În 2003, soțul lui Margaret Thatcher s-a stins din viață, iar ea a devenit și mai dezorientată decât era înainte. Memoria ei îi era din ce în ce mai afectată încât nici măcar nu își mai amintea că avusese un motan, pe Marvin, la doar câteva zile după ce apropiații l-au dat unei familii adoptive.

Robin Harris își amintește ultimul discurs al „Doamnei de Fier”. În 2005, atunci când a împlinit 80 de ani, Thatcher a organizat un dineu la care a fost prezentă și Regina Elisabeta. Sărbătorită a susținut un discurs în care le-a mulțumit invitaților pentru participare. A învățat pe de rost ceea ce avea de zis, însă apropiații și-au dat seama că ea uita-se ocazia evenimentului.

În 2008, în timp ce se afla în Camera Lorzilor, fostul premier al Angliei a leșinat. Un ziar a publicat în acea zi fragmente din cartea fiicei lui Thatcher, unde aceasta vorbește despre simptomele de demență pe care le avea mama sa. Atunci când a citit articolele, a rămas șocată de ușurința cu care fiica sa vorbea despre boala pe care ea nu voia să o recunoască.

A suferi mai multe atacuri cerebrale minore însă în 2009, în dimineața Crăciunului, a suferit un atac important, în urma căruia a rămas cu efecte vizibile. Câteva luni mai târziu nu mai reușea să rostească o frază, devenind dificil să vorbească. Pe 8 aprilie 2013, Margaret Thatcher s-a stins din viață, la vârsta de 87 de ani, în urma unui alt atac cerebral. Medicii au declarat că „Doamna de fier” a murit repede și fără să simtă dureri mari, potrivit surselor citate de adevarul.ro.