Care sunt semnele timpurii ale demenței

Care sunt semnele timpurii ale demențeiSursa foto: Dreamstime.com

Există câteva semne de demență pe care mulți ar trebui să le cunoască pentru a identifica această afecțiune din timp.

Demența reprezintă o scăderea a funcției creierului care afectează una din trei persoane. Iată care sunt câteva dintre simptomele la care ar trebui să ai grijă.

Incapacitatea de a sesiza sarcasmul 

Dacă o persoană din jurul tău întâmpină probleme în a număra banii, înseamnă că se confruntă cu Alzheimer. Un studiu efectuat pe 81.000 de americani între 1999 și 2018 a constatat că acest simptom ar putea apărea chiar și cu șase ani înainte de diagnosticarea demenței. 

O persoană cu deficiență cognitivă ușoară (MCI) are mai multe șanse de a dezvolta demență, afirmă experții de la Societatea Alzheimer. Dr. Otaiku a descoperit aceeași legătură între adulții de vârstă mijlocie și adulții mai în vârstă care au avut coșmaruri - aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune în viitor.

Un studiu al Universității din California din 2011 a observat că persoanele care suferă de demență frontotemporală (FTD) sau Alzheimer le este mai greu să înțeleagă sarcasmul. Cei cu FTD nu și-au putut da seama când cineva îi mințea. 

Schimbările în obiceiurile alimentare ar putea fi un semnal roșu că o persoană dragă are o formă de demență, mai ales dacă mănâncă alimente care au mucegăit. Pe măsură ce demența progresează, ei ar putea încerca să mănânce produse care nu mai sunt benefice organismului. Aceștia și-ar putea schimba preferințele alimentare – să înceapă să mănânce carne chiar dacă o viață întreagă au fost vegetarieni. 

Schimbarea stilului de viață 

Deteriorarea limbajului este mult mai rapidă atunci când o persoană se confruntă cu Alzheimer, a remarcat profesorul Matthews. Se crede că aproximativ 70% din riscul de a face Alzheimer se datorează genelor, în timp ce 30% se datorează stilului de viață și mediului. „Știm că schimbările biochimice și celulare din creier au loc cu două decenii, dacă nu chiar mai mult, înainte ca boala să se manifeste”, a spus profesorul Matthews.

Există totuși modalități prin care puteți reduce riscul apariției demenței. De exemplu, o dietă sănătoasă, scăderea tensiunii arteriale, exercițiile fizice regulate. Studiile au arătat că o dietă sănătoasă, mediteraneeană, poate reduce riscul de diabet de tip 2 și poate reduce și riscul de a dezvolta demență, potrivit The Sun. 

Ne puteți urmări și pe Google News