Legătura dintre colesterol și demență. Ce au descoperit cercetătorii
- Emma Cristescu
- 17 martie 2023, 07:52
Colesterolul ar fi printre posibilele cauze ale demenței, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au descoperit că cei cu un colesterol ridicat au șanse mai mari să aibă Alzheimer.
Cercetătorii australieni de la Heart Research Institute din Newtown au explicat de ce există o legătură directă între colesterolul ridicat și riscul de demență. Ei au analizat date de la peste 1 milion de pacienți din întreaga lume cu vârsta sub 65 de ani, fiind consultate în total 17 studii internaționale, și au constatat că cei cu un colesterol mare riscă să se confrunte cu Alzheimer.
Cercetătorul principal Ashish Misra a declarat că „lipidele rele” sunt corelate cu o ușoară deteriorare cognitivă, care poate evolua spre o formă mai severă. Potrivit datelor analizate, scrie Misra, nivelul normal de colesterol este de 5,17 milimoli pe litru, iar fiecare creștere cu un milimol pe litru determină o agravare cu 8% a demenței.
„Sugerez un test de sânge la fiecare șase luni când ajungeți la vârsta de 50 de ani, iar dacă nivelul de LDL-colesterol este ridicat, este recomandat să fiți testat mai des”, spune expertul. Potrivit estimărilor Institutului australian pentru sănătate și bunăstare, anul trecut erau peste 400.000 de australieni cu demență - în medie, aproximativ un australian din 100 - și jumătate. Rata crește la 8,4 persoane cu demență la 100 de persoane pentru australienii de peste 65 de ani.
Cercetătorii consideră că cifra se va dubla până în 2058, ajungând la o medie generală de 850 de mii de persoane cu această boală gravă, potrivit știripesurse.
Cum putem scăpa de colesterolul ridicat
Specialiștii au mai explicat și ce trebuie să facă oamenii pentru a scăpa de colesterolul ridicat. Alimentația, sportul și odihna sunt esențiale:
dietă cu conținut scăzut de sare, bazată pe fructe, legume și cereale integrale; limitarea aportului de grăsimi animale și adăugarea în alimentație a grăsimilor nesaturate (ulei de măsline, ulei de pește, nuci, avocado); scădere în greutate în cazul pacienților cu obezitate; renunțarea la fumat; activitate fizică timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi; renunțarea la consumul de alcool; evitarea evenimentelor stresante; medicație hipolipemiantă.