Care este diferența dintre demență și uitarea unor informații

Care este diferența dintre demență și uitarea unor informații Sursa foto: Robert Kneschke | Dreamstime.com

Toată lumea începe să uite lucruri, mai ales pe măsură ce îmbătrânește. Profesorul Hana Burianova a explicat care este diferența între demență și uitarea unor informații. Procesul de îmbătrânire al creierului nostru începe mai devreme decât credem, și anume la douăzeci de ani.

Creierul nostru începe să îmbătrânească odată ce se oprește din a se mai dezvolta, iar conexiunile dintre diferitele părți ale acestuia se pierd. A fi activ, social, a face mișcare și a mânca sănătos ne poate ajuta să facem noi conexiuni pentru creierul nostru.

Ceea ce separă Alzheimer - cea mai comună formă de demență - de uitarea indusă de vârstă este moartea neuronilor din creierul nostru, a spus profesorul Burianova. Neuronii transmit mesaje între diferite părți ale creierului. Din cauza bolii Alzheimer, neuronii din diferite părți ale creierul, cum ar fi cortexul entorinal și hipocampul, mor. Atunci când cineva se confruntă cu Alzheimer, creierul său trece printr-o degenerare patologică în loc să îmbătrânească sănătos.

Cercetările arată că, în timp ce memoria autobiografică a adulților dispare după ce împlinesc 65 de ani, memoria lor poate fi mai bună decât a oamenilor mai tineri. Un om mai în vârstă ar putea uita mai repede lucruri și pentru că nu este atent la ceea ce se întâmplă în jurul său. Dar dacă cineva se confruntă cu Alzheimer, ar putea uita toate conversațiile pe care le-a avut.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oricine poate uita să închidă aragazul, dar cineva cu Alzheimer, poate uita să ajungă acasă”, a spus profesorul Burianova. Cineva cu Alzheimer va repeta aceleași informații de nenumărate ori într-un interval scurt de timp, a spus profesorul Burianova. „Toți spunem povești de mai multe ori, în special partenerilor noștri. Dar o persoană care se confruntă cu Alzheimer ar putea repeta aceeași poveste de trei ori la rând”, a continuat ea.

Demența nu are leac. Dar acum se știe ce o provoacă

Sursa foto. EVZ

S-ar putea să confundați o persoană care devine anxioasă sau deprimată din cauza problemelor legate de sănătatea sa mintală. Profesorul Burianova a dezvăluit că aceste simptome ar putea indica deteriorarea creierului. Anxietatea și depresia sunt câteva dintre semnele timpurii ale demenței frontotemporale (FTD), a spus ea.

Dificultăți în a înțelege ceea ce spui

Recent s-a dezvăluit că și actorul Bruce Willis suferă din cauza acestei afecțiuni. „Imaginați-vă creierul ca o plasă mare. La un moment dat, o parte a plasei începe să se rupă, apoi restul începe să se distrugă. În funcție de locul în care începe acest proces, vor apărea și simptomele.”

Dacă o persoană iubită are brusc dificultăți în a vorbi sau a înțelege limba pe care o vorbești, acesta ar putea fi un alt semn că suferă de demență. S-ar putea să realizezi că nu înțelege ceea ce vrei să spui sau că începe să se bâlbâie atunci când vorbește, a spus profesorul Burianova. Acest lucru se datorează deteriorării lobului frontal al creierului, care se ocupă de producerea limbajului.

Dacă cortexul prefrontal al persoanei dragi este afectat de demență, acesta ar putea manifesta brusc tendințe obsesiv compulsive sau ar putea deveni fricos, agresiv sau complet dezinhibat. Profesorul Burianova a dat exemplul de a face remarci lascive către străini, potrivit The Sun.