Dragnea face un pas mare spre eliberare. Decizie definitivă

Dragnea face un pas mare spre eliberare. Decizie definitivă Sursa foto. EVZ

Liviu Dragnea face un pas mare spre eliberare după ce Judecătoria Sectorului 5 a decis vineri admiterea unei plângeri în care fostul şef al PSD cerea conducerii penitenciarului Rahova să-i acorde din nou dreptul la muncă.

Liviu Dragnea face un pas mare spre eliberare după ce magistraţii i-au acordat din nou dreptul de a munci la Rahova. Asta înseamnă câştigarea unor zile şi reducerea semnificativă a pedepsei de 3 ani şi 6 luni.

Penitenciarul Rahova este obligat astfel să îi permită fostului lider PSD să muncească. Până în prezent, Liviu Dragnea a executat peste 500 de zile de închisoare.

Câte luni ar mai avea Dragnea până la eliberare

Astfel, până când va putea intra în Comisia de liberare condiţionată, Dragnea mai are de ispăşit 283 de zile. Asta înseamnă 9 luni. În toamna anului 2021 Dragnea va executa fracţia de 2/3 prevăzută de lege (851 de zile).

Ne puteți urmări și pe Google News

Doar atunci va putea fi propus pentru liberare. În acest context, revenirea la muncă reprezintă o mare victorie pentru fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Fostul şef al PSD a muncit după gratii aproape un an. El a rămas fără acest drept după interviul luat de Anca Alexandrescu fără acordul conducerii penitenciarului Rahova.

Dragnea face un pas mare spre eliberare

Se întâmpla în vara anului 2020. Când  conducerea penitenciarului i-a retras dreptul de a munci, avocata lui Dragnea a contestat măsura în instanţă.

Miza era şi este în continuare importantă: Dragnea a câştigat o zi de libertate la fiecare 3 zile de muncă. Dacă nu mai apar alte probleme, termenul de liberare din toamna lui 2021 va veni mai devreme cu câteva luni.

„În temeiul art. 56 Legea nr. 254/2013, admite contestaţia formulată de petentul-condamnat Dragnea Nicolae Liviu împotriva încheierii nr. 1158/2020 a judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Rahova (dosar nr. 1327/2020), în contradictoriu cu intimatul Penitenciarul Bucureşti-Rahova).

Desfiinţează încheierea atacată şi rejudecând: obligă Penitenciarul Rahova de a lua măsurile legale pentru a i se permite petentului să presteze activităţi lucrative cu caracter gospodăresc în cadrul Penitenciarului Rahova.

În baza art. 275 al. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, la data de 15.01.2021”, se arată în minuta şedinţei.

Dragnea face un pas mare spre eliberare

Totuşi, cu toate că face un pas mare spre eliberare, Dragnea a ratat recent marea bătălie pentru ieşirea de la Rahova. Marţi, 12 ianuarie 2021, judecătorii ÎCCJ au discutat primul termen în procesul în care el cerea revizuirea cauzei în care a fost condamnat definitiv.

Amintim că la 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Cu privire la ultimul demers de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Flavia Teodosiu (avocata lui Dragnea) a cerut secretizarea şedinţei de judecată. În cele din urmă, au fost veşti proaste pentru clientul ei.

Judecătorii ÎCCCJ au respins marţi cererea în care Dragnea solicita revizuirea condamnării primite în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Dragnea n-a avut succes la ÎCCJ

„Cu majoritate, respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de revizuentul Dragnea Nicolae Liviu împotriva sentinţei penale nr.377/21.06.2018 a ÎCCJ-Secţia Penală pronunţată în dosarul nr.2628/1/2016. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, s-a arătat în decizia instanţei.

Dragnea a depus acţiunea în luna noiembrie 2020, după ce Instanţa supremă i-a respins anterior şi alte căi extraordinare de atac împotriva condamnării.

Recursul în casaţie, contestaţia în anulare şi un recurs în drept intitulat „habeas corpus” au fost câteva dintre strategiile folosite de apărătorii lui Dragnea.

La ultimul proces de la ÎCCJ, Dragnea nu a fost prezent în sala de judecată. El a fost audiat de judecători prin videoconferinţă.

sursa: antena3.ro