Judecătorii Tribunalului București au respins marţi contestația la executare depusă avocaţii acestuia.

Asta înseamnă că fostul lider al PSD rămâne în închisoare.

De menţionat este faptul că decizia magistraților nu este definitivă.

Amintim că la 25 mai 2020, Dragnea era audiat prin videoconferinţă de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar procedura a fost marcată de un episod ciudat.

Avocaţii fostului şef al Camerei Deputaţilor au dezvăluit şi au reclamat că din cauza unor probleme tehnice „nu prea s-a înţeles mare lucru” din ce a spus fostul Dragnea în faţa magistraţilor.

Audierea a avut loc în cadrul unui proces în care fostul preşedinte al PSD a solicitat să fie eliberat din Penitenciarul Rahova pentru că este deţinut nelegal în spatele gratiilor.

Despre acel episod, avocata Flavia Teodosiu a precizat: „Din păcate, ceea ce a spus domnul Liviu Dragnea s-a auzit foarte prost şi urmează să facă, probabil, o adresă către Înalta Curte pentru a remedia acest aspect.

Din păcate, nu prea am înţeles mare lucru. În esenţă, asta a spus, că se află într-o detenţie nelegală.”

Dragnea depunea la începutul anului o contestaţie la executare, respinsă de instanţă pe 30 ianuarie, decizie care a fost atacată de fostul lider social-democrat la Completul de cinci judecători de la Instanţa supremă.

În respectiva cerere, avocaţii susţineau că Liviu Dragnea este deţinut ilegal în penitenciar, deoarece completul de 3 judecători de la Înalta Curte care l-a condamnat nu era specializat să judece fapte de corupţie.

Avocaţii au invocat astfel o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2019, conform Agerpres.

La 27 mai 2019, Liviu Dragnea era condamnat definitiv de ÎCCJ la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Ulterior, Dragnea a avut mai multe tentative de a ieşi din penitenciar prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac.

Din păcate pentru fostul lider al social-democraţilor, toate demersurile sale au fost respinse de magistraţi.