Două vaccinuri sunt foarte eficiente împotriva mutației Delta. Studiul care ne dă speranțe în lupta cu pandemia
- Ovidiu Drugă
- 22 iulie 2021, 11:13
Două doze de Pfizer sunt în proporție de 88 la sută eficiente în prevenirea variantei Delta. Și vaccinul Astra-Zeneca dă rezultate. Două doze de Astra Zeneca au, însă, o eficiență ceva mai mică- de numai 67 la sută împotriva mutației care îngrijorează înttreaga planetă.
Chiar și o doză din cele două vaccinuri reduce riscul de îmbolnăvire Studiul publicat miercuri în New England Journal of Medicine susține că o doză de vaccin Pfizer este eficientă în proporție de 36%, iar o doză de AstraZeneca dă rezultate în proporție de aproximativ 30% .
Experții s-au speriat fără motiv?
Cele mai importante concluzii ale studiului se referă la administrarea a două doze de vaccin. Astfel, se arată că inocularea completă cu Pfizer sau AstraZeneca este aproape la fel de eficientă împotriva variantei Delta ca și împotriva variantei Alpha dominante anterior.
Cu alte cuvinte, cercetarea publicată miercuri de New England Journal of Medicine consideră că vaccinurile sunt extrem de eficiente și împotriva variantei Delta, acum tulpina dominantă la nivel mondial, cu condiția ca pascientul să fi primit cele două doze.
Astfel, studiul de miercuri a constatat că două doze de Pfizer au o eficiență de 88 la sută în prevenirea bolii simptomatice declanșate de varianta Delta , față de un procent de 93,7 la sută în fața variantei Alpha.
Două doze ale vaccinului AstraZeneca au o eficiență de 67% împotriva variantei Delta, față de 74,5% împotriva variantei Alpha,. "Doar diferențe modeste în eficacitatea vaccinului au fost observate cu varianta Delta în comparație cu varianta Alpha după primirea a două doze de vaccin", au scris cercetătorii de la Public Health England.
Savanții israelieni au o opinie ușor diferită
Datele din Israel au estimat că imunizarea cu Pfizer este mai puțin eficientă împotriva bolilor simptomatice, deși protecția împotriva bolilor severe rămâne ridicată.
Anterior, și cercetătorii de la Public Health England au afirmat că prima doză a oricărui vaccin este în proporție de 33% eficientă împotriva bolilor simptomatice din varianta Delta.
Și alte vaccinuri dau rezultate
În iunie, producătorii vaccinului Sputnik din Rusia au afirmast că acesta este eficient în proporție de aproximativ 90% împotriva variantei Delta. Vaccinul rusesc, pe careMoscova îl comercializează puternic în străinătate, a fost creditat de specialiști ca fiind în proporție de 92 la sută eficient împotriva tulpinii inițiale a coronavirusului.
Denis Logunov, directorul adjunct al Institutului Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat Sputnik, a declarat că cifra eficacității variantei Delta a fost calculată pe baza înregistrărilor medicale, a raportat agenția de știri rusă RIA.
Cu toate acestea, vaccinul Sputnik continuă să ridice unele controverse, deoarece a fost pus pe piață înainte de finalizarea completă a studiilor clinice. de altfel, Sputnik V așteaptă încă omologarea de către Organizația Mondială a Sănătății.
Recent, și cercetătorii de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din orașul american Boston au mai spus că, în condiții de laborator, răspunsul anticorpilor obținuți cu o singură doză de Johnson & Johnson a fost bun împotriva variantei Delta și că răspunsul imun a durat aproximativ opt luni, scrie Al Jazeera.