Evenimentul Zilei > Actualitate > Belarus. Două jurnaliste riscă trei ani de închisoare
Belarus. Două jurnaliste riscă trei ani de închisoare

Belarus. Două jurnaliste riscă trei ani de închisoare

Două jurnaliste din Belarus riscă trei ani de închisoare, fiind trimise în judecată pentru „atingere gravă adusă ordinii publice”.

Două jurnaliste din Belarus riscă trei ani de închisoare. Ele sunt judecate pentru atingere „atingere gravă adusă ordinii publice”, potrivit autorităţilor.

Procesul jurnalistelor Daria Ciulţova şi Katerina Bahvalova, corespondente ale televiziunii de opoziţie Belsat, care emite din Polonia, a început marți. Aceasta, în ciuda numeroaselor apeluri internaționale pentru punerea lor în libertate.

Daria Ciulţova şi Katerina Bahvalova au fost arestate de poliție pe 15 noiembrie. Ele au fost luate din apartamentul de unde filmaseră reacția violentă a autorităților împotriva unor protestatari.

Cele două jurnaliste se află în arest și au fost acuzate de „organizarea şi pregătirea de acţiuni de natură să aducă gravă atingere ordinii publice”. Ele riscă până la trei ani de închisoare.

Ele au fost înghesuite alături de alte 11 persoane într-o celulă concepută pentru patru oameni, cu ferestrele deliberat închise. Aici nu aveau unde să se aşeze sau să se lungească în timpul zilei.

Două jurnaliste riscă închisoare

La primul termen al procesului, cele două tinere, îmbrăcate în alb şi făcând cu mâna semnul V de la victorie, au pledat nevinovat.

Parchetul le-a acuzat că prin reportajele lor ar fi incitat populaţia să iasă la manifestaţii. Acest lucru ar fi provocat „întârzieri în circulaţia transportului în comun”, generând prejudicii.

Într-un comunicat, Ambasada SUA la Minsk a denunţat un caz „scandalos” şi a cerut autorităţilor belaruse să le elibereze imediat. Comitetul pentru protejarea jurnaliştilor (CPJ) a cerut, de asemenea Minskului să abandoneze acuzațiile.

Proteste în masă în Belarus

Proteste în masă au avut loc în Belarus începând cu luna august împotriva realegerii preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Acesta se află la al şaselea mandat în urma unui scrutin considerat fraudat.

Manifestaţiile au reunit la Minsk până la 100.000 de persoane, un record pentru această ţară. Șeful statului, aflat la putere din 1994, a reprimat cu brutalitate mişcarea de contestare cu ajutorul forţelor de ordine loiale. Mai mulți opozanți au fost trimiși la închisoare.

Astfel, toate personalităţile proeminente ale opoziţiei din Belarus se află în închisoare sau în exil.

.