Evenimentul Zilei > Social > Două biserici au fost incendiate în Canada. Asta după ce au fost descoperite 751 de morminte ale unor copii
Două biserici au fost incendiate în Canada. Asta după ce au fost descoperite 751 de morminte ale unor copii

Două biserici au fost incendiate în Canada. Asta după ce au fost descoperite 751 de morminte ale unor copii

Descoperirea mormintelor unor copii din școlile conduse de Biserica Catolică a generat în Canada furia populaţiei şi incendierea unor biserici, incidente care l-au făcut pe prim-ministrul Justin Trudeau să-şi prezinte scuzele şi să-i solicite acelaşi lucru liderului de la Vatican, Papa Francisc, într-o încercare de a micşora valul de indignare.

Încă două biserici au fost incendiate în Canada. Papa Francisc, rugat să intervină. În urmă cu 3 zile, 751 de morminte anonime ale unor copii din școlile conduse de Biserica Catolică au fost localizate prin georadar lângă o fostă şcoală rezidenţială pentru copii indigeni din vestul Canadei.

Săpăturile din jurul vechii şcolii rezidenţiale indiene din cătunul Marieval, situat în provincia Saskatchewan (care se învecinează la sud cu SUA) au început la sfârşitul lunii mai. La acea măsură s-a ajuns după descoperirea rămăşiţelor a 215 copii îngropaţi pe terenul unei alte foste şcoli rezidenţiale pentru copii indigeni, în oraşul Kamloops, în provincia Columbia Britanică.

Undă de şoc în Canada

Ambele descoperiri au provocat o undă de şoc în Canada şi au readus în discuţie trauma suferită de aproximativ 150.000 de copii nativi americani, metişi şi inuiţi, separaţi de familiile lor, limbă şi cultură în anii 1990. Atunci, ei au fost înscrişi cu forţa până în 139 dintre aceste şcoli rezidenţiale canadiene. Din nefericire, mulţi au fost maltrataţi sau supuşi la abuzuri sexuale şi peste 4.000 au murit în respectivele instituţii de învăţământ.

Papa Francisc

Revenind în prezent, alte două biserici au fost incendiate sâmbătă în Canada, astfel că numărul lăcaşurilor de cult arse a ajuns la 4. Poliţia federală a descoperit sâmbătă dimineaţa că Biserica Sf. Ann şi Biserica Chopaka au fost incendiate la distanţă de o oră. Cele două biserici au fost ridicate pe teritoriile autohtone din Columbia Britanică. „Ambele biserici au fost distruse”, a fost reacţia sergentului Jason Bayda, de la Poliţia Regală Canadiană.

Trudeau are o cerere specială pentru Papa Francisc

Despre incendiile de sâmbătă, sergentul Bayda a spus că sunt considerate „suspecte”, iar autorităţile încearcă „să verifice dacă sunt legate de incendierea bisericilor din Penticton şi Oliver, la data de 21 iunie”.

Încă de vineri, premierul canadian, Justin Trudeau, şi-a prezentat scuzele în numele ţării sale. Totodată, liderul Guvernului Federal al Canadei l-a îndemnat pe Papa Francisc să facă la fel.

În cadrul unui briefing, prim-ministrul canadian s-a referit pe larg la „teribilele greşeli” ale Canadei, care a desfăşurat câteva secole o controversată politică de asimilare forţată a primelor naţiuni.