Camera Comunelor din Parlamentarul Canadei a adoptat un proiect legislativ care condamnă terapiile de conversie LGBT. Inițiativa a fost adoptată cu 263 de voturi pentru și 63 împotrivă. Demersul reprezintă o victorie pentru minoritatea liberală aflată la guvernare, care a promis în campania electorală din anul 2019 că va interzice practicile cunoscute sub denumirea de terapii de conversie.

Terapia de conversie. Discuții, hipnoze și post

Termenul „terapie de conversie” face referire la orice formă de tratament sau psihoterapie care are ca scop schimbarea orientării sexuale sau suprimarea identității de gen a unei persoane. Metodele aplicate în acest sens variază de la discuții propriu-zise până la terapii cu șocuri electrice și hipnoză și post – toate acestea menite fiind să schimbe identitatea de gen a unui individ.

American Medical Association a condamnat practicile amintite. Reprezentanții asociației americane au spus că terapiile în cauză sunt „dăunătoare și ineficiente”, potrivit Reuters.

Proiectul votat de Camera Comunelor din Parlamentul Canadei urmează să fie trimis Senatului spre dezbatere.

Terapia de conversie se folosește și pentru „vindecarea” homosexualilor

Terapiile de conversie sunt utilizate și în cazul în care o persoană homosexuală vrea să devină heterosexuală. Specialiștii resping astfel de metode pentru „tratarea” persoanelor care își doresc să-și schimbe identitatea de gen. Asociația Medicală anterior amintită a considerat demersurile de acest tip o „amenințare gravă la adresa sănătății și drepturilor” persoanelor tratate.

În anul 2014, Colegiul Medicilor din Germania a spus că „terapiile de conversie care pretind că ar putea transforma homosexualitatea într-un comportament heterosexual ar trebui respinse”.

Societatea Germană de Psihiatrie și Psihoterapie, Psihosomatică și Neurologie (DGPPN) a susținut poziția Colegiului Medicilor.

Prima țară europeană care a interzis terapia de conversie a fost Malta, în anul 2015. În prezent, astfel de practici sunt interzise în Elveția și în anumite teritorii din Australia, Canada și SUA.