Românii iau cu asalt cabinetele de psihoterapie. Hipnoza, noua armă contra pandemiei

Românii iau cu asalt cabinetele de psihoterapie. Hipnoza, noua armă contra pandemiei

Tot mai mulți ieșeni cu diferite tulburări psihice iau drumul cabinetelor de psihoterapie, în speranța că vor găsi ajutor pentru afecțiunile care nu le permit o viață în armonie, solicitările de hipnoză explodând în orașul de sub Copou.

Psihoterapeutul Andreea Buhuși declară că numărul celor apelează la psihoză este din ce în ce mai mare. Ea activează în domeniu de peste 6 ani și de-a lungul carierei a ascultat povești greu de imaginat.

„Am primit în cabinet sute de pacienți. Dintre aceștia, aproximativ 20% au zis să încerce și hipnoza. Am văzut efectele benefice ale hipnozei în fiecare pacient care mi s-a adresat. De la copii maltratați de părinți, la soții bătute de soți, la oameni de afaceri afectați de depresie, am observat îmbunătățiri majore în calitatea vieții lor după ce au venit la ședințele de hipnoză”, spune Andreea Buhuși, psihoterapeut cu formare în hipnoză clinică, relaxare și terapie ericksoniană.

Ea relatează povestea unui ieșean, victimă a unui accident rutier, care, deși era om în toată firea, când a ajuns la cabinet și-a strâns picioarele și a început să plângă ca un copil. După ce a stat în comă mai multe săptămâni, acesta nu își mai amintea nimic din momentul accidentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În fiecare noapte se trezea brusc, simțind pe corp toată durerea pe care o simțise în momentul impactului. Avea coșmaruri, atacuri de panică, insomnii, îi era frică să se mai urce la volan și refuza să intre în orice autovehicul. După 3 luni de hipnoză, acesta a devenit un alt om, mult mai încrezător, și-a acceptat suferința și a reușit să se urce din nou la volan”, povestește psihoterapeuta.

Andreea amintește că în cabinetul său s-a prezentat și o adolescentă care își pierduse, într-un an de zile, trei persoane dragi. Restul membrilor familiei sale, chinuiți de pierderea persoanelor apropiate, au neglijat-o, iar adolescenta s-a refugiat în bulimie.

„Simțea că-și pansează rănile mâncând. Mânca pe ascuns, până la greață. Nu putea accepta ideea că i-a pierdut pe cei dragi și, totodată, că familia a neglijat nevoile ei. De fiecare dată când își amintea de nefericitul eveniment, alegea să mănânce. A venit la ședințele de hipnoză și, prin terapie, a reușit să accepte decesul celor dragi și a scăpat de bulimie”, spune Andreea Buhuși.

Lupta cu trecutul

Pe perioada pandemiei de Covid-19, specialista declară că a avut cele mai multe solicitări de hipnoză din istoria cabinetului ei. Ieșenii au avut răgazul, în lunile de izolare la domiciliu, să răscolească cele mai puternice traume ale trecutului lor, strategia pe care se bazează terapia prin hipnoză. Rezultatele au fost formidabile.

„Hipnoza ameliorează simptomele stresului post-traumatic, gestionează durerile cronice și ajută la vindecarea tulburărilor psihice. Pentru unii pacienți, mai ales pentru cei care pot intra ușor în hipnoză, astfel de sesiuni sunt eficiente și pentru stoparea fumatului sau renunțarea la alte dependențe comportamentale. Prin hipnoză se aplică unele proceduri și sugestii care conduc persoana hipnotizată să trăiască experiențe imaginative”, explică Andreea Buhuși.

Ședința de hipnoză poate varia între 15-40 de minute, iar pacientul este ghidat într-o lume a trecutului personal, de către terapeutul care îi cere să răspundă la sugestii care aduc modificări ale unor experiențe. „Se vizează emoțiile, senzațiile, percepțiile, gândurile și comportamentul pacientului intrat în starea de hipnoză. În prim stadiu al hipnozei induse, clientul este ghidat de către mine, folosind strategii specifice ca relaxarea musculară progresivă, concentrarea atenției asupra propriei persoane, concentrarea asupra unui punct fix sau asupra respirației. Se folosesc tehnici variate, care se pot schimba de la persoană la persoană. Prin hipnoză se aduc modificări ale conștiinței care încep printr-o stare totală de relaxare, după care urmează concentrarea atenției asupra unei teme. Intrăm în inconștient și vindecăm răni adânci”, mai explică psihoterapeuta, informează https://www.bzi.ro/destainuiri-dintr-un-cabinet-de-hipnoza-din-iasi-traume-greu-de-imaginat-ce-spun-cei-care-intra-in-transa-in-fata-specialistilor-4010710?utm_source=website&utm_medium=deschideri