Şase români au atacat 636 de biserici din SUA. Pedeapsa divină i-a lovit în șase luni

Şase români au atacat 636 de biserici din SUA. Pedeapsa divină i-a lovit în șase luni

Şase români au fost arestaţi recent după ce au prădat 636 de biserici din Statele Unite ale Americii (SUA), dintre care 355 au fost în Florida, iar prejudiciul generat a fost de peste 700.000 de dolari.

Şase români au atacat 636 de biserici din SUA. Pedeapsa divină i-a lovit după 6 luni, cât a durat din momentul în care a fost demarată ancheta până au fost arestaţi. Autoritățile din Florida au fost cele care au anunțat miercuri că indivizii au fost reţinuţi după ce au sustras 740.000 de dolari de la sute de biserici. Modul lor de operare era simplu.

Hoţii luau cecurile de donație din cutiile poștale și apoi încasau banii, conform jurnaliştilor de la Fox 35 Orlando. În prezent, oamenii legii speră să-i prindă şi pe ceilalţi doi membri au grupării care au jefuit lăcaşurile de cult. Indivizii arestaţi au vârste cuprinse între 27 de ani și 34 de ani şi sunt acuzați de extorcare, furt, deținere ilegală de informații de identificare personală și spălare de bani.

Grupul locuia în Orlando, dar a călătorit prin Florida și alte state pentru a fura. Pentru a putea retrage sumele, ei şi-au creat mai multe conturi bancare. Acestea erau folosite pentru a depune cecurile. Ulterior, ei foloseau bancomatele pentru a retrage banii. Ancheta a început în decembrie 2020, după ce polițiștii au aflat că 24 de biserici au fost prădate.

Şase români au atacat 636 de biserici din SUA

Acest incident va avea cu siguranţă un anumit impact în problema ridicării vizelor pentru români. Amintim că spre finalul lunii aprilie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat la telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken despre acest subiect. Astfel au fost identificate principalele motive pentru care cetăţenilor români li se refuză viza de intrare în SUA. În acest context, Bogdan Aurescu a confirmat că va fi lansată o campanie de informare publică care va viza exact acele motive.

Biserica catolică St. Joseph's Catholic (Palm Bay, Florida)

Se speră că în cele din urmă, ea va contribui la ridicarea vizelor de călătorie în SUA pentru români. „Programul Visa Waiver este reglementat de o legislaţie a Congresului american. Ea prevede un anumit plafon, de 3%, din rata de refuz pentru cererile de viză pentru deplasare pe interval scurt, de 6 luni, în Statele Unite. Noi nu suntem încă la acest plafon de 3%.

Noi suntem în jur de 9-10%, acesta e plafonul la care ne încadrăm în momentul acesta, prin urmare, trebuie să facem în continuare eforturi de conştientizare publică pentru cetăţenii români, atunci când depun o cerere pentru viză, să ştie dacă au şanse să obţina această viza, pentru că altfel riscăm să rămânem în continuare la acest plafon sau să nu progresăm suficient de rapid să ajungem la 3%.

Când vom putea călători fără vize în SUA

Este şi ceea ce am discutat, în convorbirea mea telefonică recentă cu secretarul de stat american Antony Blinken, să vedem împreună care sunt aceste raţiuni ale refuzului. În momentul în care vom avea o discuţie aplicată pe motivele de refuz, atunci vom putea să targetăm această campanie publică exact pe acele elemente care fac ca în momentul de faţă să rămânem la un astfel de plafon destul de ridicat, departe de plafonul de 3% care ne introduce în Visa Waiver”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi 24.

În acelaşi context, noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că până la sfârşitul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis (2024), românii vor putea călători fără vize în SUA. România are o rată de refuz a vizelor pentru SUA de peste 10%, iar rata de respingere a celor care le solicită nu trebuie să nu depășească 3%. Doar aşa poate fi inclusă ţara noastră în programul Visa Waiver, care garantează călătoriile în Statele Unite ale Americii fără viză.

explicaţie foto principală: biserica catolica Gesu (Florida)

Ne puteți urmări și pe Google News