Val uriaș de migranți români. Sute de rromi au trecut granița Texasului. Se simt discriminați în România

Val uriaș de migranți români. Sute de rromi au trecut granița Texasului. Se simt discriminați în România

Aproape 200 de români de etnie rromă au trecut granița Texasului, în ultimele săptămâni. Un nou val de migrați rromi cer azil în SUA, din cauza condițiilor economice precare din România, precum și a faptului că se simt discriminați.

Un val de români din comunitatea rromă au fost înregistrați printre migranții din America Centrală. Autoritățile americane susțin că aceștia au părăsit România pentru a scăpa de discriminare și de condițiile economice dificile, care s-au accentuat pe fondul pandemiei de coronavirus.

Rromii trec fluviul cu pluta

Datorită faptului că deplasarea în Mexic nu necesită atribuirea unei vize, cei mai mulți migranți au obiceiul de a zbura din Paris la Ciudad de Mexico. De acolo, contrabandiștii îi transportă cu diverse autoturisme la granița cu SUA.

Presa internațională semnalează că migranții traversează fluviul Rio Grande cu barca sau cu pluta și trec în Texas, unde cer, ulterior, azil. Aceștia au informat jurnaliștii străini că se simt discriminați în România, iar condițiile economice nu sunt favorabile, motiv pentru care au decis să ceară azil în SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Val uriaș de migranți rromi

Un nou val de migranți rromi au fost sesizați de către jurnaliștii Reuters, în timp ce treceau granița dintre Mexic și SUA. În ultimele săptămâni a fost vorba de zeci astfel de români care s-au decis să ceară azil în State.

Pe parcursul a trei săptămâni, aproape 200 de români, organizați în grupuri de 10-15 persoane, au intrat în SUA trecând granița Texasului.

Poliția de frontieră a reţinut 2.217 români care încercau să treacă granița, de la începutul anului curent până în prezent. 266 de migranți români au fost arestați în anul 2020, iar în anul 2019, 289 de români s-au aflat în această situație.

Autoritățile americane ar fi transmis că date oficiale există doar până în anul 2017, în ceea ce privește migrația românilor în State. În anul 2016, peste 2.000 de români au migrat în SUA.

Rromii se simt discriminați

Presa internațională notează că persoanele care aparțin comunității rrome au o lungă istorie de excluziune socială și discriminare. De altfel, inclusiv autoritățile americane au semnalat această problemă.

Margareta Matache, director al Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate şi Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, a declarat presei că valul de migranți rromi remarcat în luna curentă este cauzat de discriminările la care sunt supuși rromii în statul român. De asemenea, nici situația economică nu este foarte strălucită, motiv pentru care o parte dintre comunitățile rrome au decis să ceară azil în SUA.

"În prezent, politicile SUA şi iniţiativele politice oferă speranţă în politici mai umane şi mai juste, inclusiv pentru imigranţi", a spus Matache. "Ei (romii) caută o viaţă mai bună într-un loc în care nu sunt expuşi la violenţă, discriminare şi lipsă de respect", mai declarat ea.

Ministerul de Externe român nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentariu, potrivit stiripesurse.